Care este comportamentul financiar al tinerilor romani

Un studiu realizat in cadrul unui program de internship al Bancii Comerciale Romane, denumit comportamentul financiar al tinerilor
“Summer Job”, arata ca in acest an tinerii sunt axati pe cumparaturile online si pe iesirile in oras cu prietenii.

Anual, absolventii programului mentionat realizeaza o cercetare despre comportamentul financiar si planurile de cariera in randul elevilor de liceu, reusind sa colecteze opiniile a peste 500 de liceeni respondenti.

In ceea ce priveste economisirea, cercetarea arata faptul ca in jur de 53,97% dintre tineri ar economisi bani pentru excursii, cam 34,7% pentru a-si lua haine si 26,53 % pentru a-si putea cumpara gadget-uri.

Mediafax scrie ca mai mult de 50% dintre tinerii respondenti efectueaza cumparaturi online pentru ca apreciaza aceasta modalitate de plata ca fiind eficienta, economisesc timp si pot vizualiza mai multe produse pe Internet. La intrebarea referitoare la cel mai util produs bancar, 8 din 10 respondenti tineri au ales varianta – cardul de credit.

Cercetarea arata ca tinerii sunt atrasi de avantajele pe care le aduce plata cu cardul de credit, deoarece acest produs este practic si usor de utilizat.

 

In privinta primului salariu, o mare parte dintre tinerii intervievati spun ca isi doresc ca acesta sa se incadreze intre 1.000 si 2.000 de lei!

De asemenea, tinerii au mai apreciat ca fiind utile, pe langa cardul de credit, creditul bancar, cardul de economii, depozitele bancare si internet banking-ul. O mare parte dintre cei care au luat parte la studiu au afirmat ca vor sa lucreze inca din timpul facultatii, considerand ca prin intermediul unui training derulat in cadrul unei companii ar avea sanse mai mari in viitor sa obtina un job bun.

Referitor la primul salariu, o mare parte dintre tinerii intervievati au afirmat ca isi doresc ca acesta sa se incadreze in intervalul 1.000-2.000 de lei, asta in contextul in care cheltuielile personale ar fi situate intre 300-700 lei lunar, arata Mediafax.

Pe de alta parte, tinerii au afirmat ca principalul model de comportament financiar demn de urmat il reprezinta tatal, cam 50% dintre acestia optand pentru aceasta varianta, cand au raspuns la chestionar. Printre personalitatile care pot influenta comportamentul financiar al tinerilor se afla Bill Gates, Donald Trump si Warren Buffet.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Read previous post:
Cate IMM-uri si-au inchis portile in ultimii ani

Peste 98% dintre afacerile din domeniul IMM-urilor din tara noastra sunt de fapt microintreprinderi de tip SRL, care au sediul...

Close