Care este diferenta dintre contabilitatea financiara si cea manageriala

De ce nu este folosita contabilitatea manageriala pentru raportarea financiaradiferente contabilitatea finanaciara si contabilitate managriala externa? De ce nu este contabilitatea financiara suficienta pentru a conduce o companie? Gasesti raspunsurile la aceste intrebari in articolul urmator.

 

  1. Contabilitatea financiara ofera informatii necesare satisfacerii nevoilor utilizatorilor externi ai informatiilor contabile.

 

Utilizatorii externi ai informatiilor contabile includ terte parti care nu fac parte din afacere: actionarii existenti sau cei potentiali, investitori, creditori, autoritati guvernamentale, analisti financiari, burse de valori, presa financiara, sindicate, asociatii profesionale, furnizori, clienti, publicul larg, etc.

 

Contabilitatea financiara este folosita pentru pregatirea situatiilor financiare: aceste rapoarte arata situatia financiara a afacerii la o anumita data, precum si rezultatele operatiunilor pentru o anumita perioada de timp. Cu alte cuvinte, situatiile financiare, ajuta utilizatorii externi ai informatiilor contabile sa faca investitii si sa ia decizii economice si, pot fi folosite pentru a evalua performanta managementului companiei. In mod normal, situatiile financiare includ bilantul, contul de profit si pierdere, situatia modificarilor in capitalurile proprii, situatia fluxurilor de trezorerie precum si notele la situatiile financiare.

 

Pentru a inregistra si a rezuma tranzactiile de afaceri si pentru a intocmi situatiile financiare, contabilitatea financiara utilizeaza sistemul de dubla inregistrare si urmeaza principiile contabile general acceptate (GAAP).

 

Contabilitatea financiara utilizeaza datele istorice (date din trecut). Tranzactiile de afaceri si evenimentele economice sunt masurate in unitati monetare (ex.: Leu, Euro, Dolar, etc.).

Contabilitatea financiara este importanta atat pentru buna functionare a unei afaceri, precum si in luarea deciziilor cu privire la finante, vanzari, productie, etc. Ea ofera vederea de ansamblu asupra unei afaceri. Cu toate aceste, contabilitatea financiara are unele limitari. De exemplu:

 

– Nu ofera informatii detaliate despre costuri (ex.: pentru diferitele divizii, departamente, procese, produse, locuri de munca).

– Nu ofera suficiente informatii despre modul de stabilire a preturilor produselor sau serviciilor.

– Nu ofera suficiente informatii pentru a lua decizii cu privire la extinderea afacerii, intreruperea activitatiim, noi metode de productie, imbunatatirea produselor, etc.

– Nu este suficienta pentru a masura performanta angajatilor si a departamentelor.

 

Cu alte cuvinte, contabilitatea financiara nu ofera suficiente informatii pentru a lua anumite decizii manageriale si de cost in conducerea unei afaceri.

 

  1. Contabilitatea manageriala (de management) ofera informatii care sunt utile in conducerea unei companii de catre utilizatorilor interni.

 

Utilizatorii interni ai informatiilor contabile includ managementul: directori, seniori, mid-level si lower-level, supraveghetori, grefieri, agenti de vanzari, angajati, etc. Din cauza faptului ca informatiile cu privire la contabilitatea manageriala sunt pregatite pentru utilizatorii interni si nu pentru cei externi, aceasta nu trebuie sa fie in conformitate cu principiile contabile general acceptate (GAAP). Contabilitatea manageriala (adica interna) de raportare este realizata de obicei prin rapoarte concepute special pentru acest lucru.

 

Contabilitatea manageriala foloseste, in primul rand, informatii prezente si viitoare. Se uita la nivelurile inferioare ale activitatilor companiei.

 

Este utilizata pentru planificare, control si in scopul de a lua decizii. De exemplu, informatiile contabilitatii manageriale sunt folosite pentru:

 

– Bugetare si prognoza;

– Stabilirea si gestionarea costurilor;

– Evaluarea investitiilor de capital;

– Evaluarea eficientei;

– Formularea strategiilor;

– Luarea deciziilor cu privire la modul de stabilire a preturilor produselor sau serviciilor, outsourcing, diversificarea gamei de produse;

– Masurarea performantelor (organizatiei, departamentelor);

– Optimizarea operatiunilor;

– Activitatile de control si planificare.

 

Contabilitatea manageriala utilizeaza atat surse externe (ex.: contabilitate financiara) cat si surse interne (ex.: contabilitatea costurilor) de informatii pentru planificare, control si in scopuri de luare a deciziilor. De exemplu, exista o suprapunere intre contabilitatea manageriala si a costurilor: informatiile de contabilitate a costurilor este folosita de management pentru a lua anumite decizii. Astfel, contabilitatea manageriala si contabilitatea costurilor sunt legate deoarece folosesc aceleasi date pentru a pregati bugetele, rapoartele de performanta, etc.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Read previous post:
5 sfaturi financiare pe care toti proprietarii de afaceri ar trebui sa le urmeze

Fie ca ne place sau nu, finantele sunt o parte necesara pentru buna functionare a oricarei afaceri mici. Pentru a-ti face...

Close