Care sunt sursele de finantare pe care le aleg firmele din Romania

Un sondaj legat de sursele de finantare, realizat de expertii din cadrul Bancii Nationale a Romaniei arata faptul ca firmele din tara noastra isi propun sa isi mentina sau chiar sa-si diminueze gradul de indatorare bancara.


Raportul BNR arata ca circa 6,4 din 10 dintre firme nu ar accesa deloc un credit in lei, iar in jur de 7 din 10 nu ar contracta nicio finantare in euro, indiferent de cost.

Mediafax scrie ca sondajul BNR indica faptul ca firmele din tara noastra au o capacitate scazuta de a face fata unor evolutii nefavorabile privind rata dobanzii.

Peste 30% dintre companiile din tara noastra au anuntat in cadrul acestui sondaj ca ar fi afectate de o majorare intre 1 si 3 puncte procentuale a ratei dobanzii, atat la lei, cat si la euro, categoria celor care indica problematic un soc de pana la 1 procent, fiind aflata in scadere.

Peste 55% dintre firmele cu credite in lei se finanteaza cu o rata a dobanzii intre 4% si 8%, iar 68% dintre cele cu finantari in euro au o rata medie a dobanzii intre 2% si 6%. De asemenea, circa 6 din 10 dintre firme nu au solicitat credite de la institutiile financiare, intre octombrie 2014 si iunie 2015. Mediafax arata ca fata de perioada de timp analizata anterior, rezultatele ce vizeaza dificultatile majore intampinate in accesarea finantarii de la banci si IFN, se mentin.


Ponderea companiilor care au declarat ca accesul la finantare reprezinta o problema presanta, a ramas de 16%!


Printre dificultatile cu care se confrunta companiile din Romania in accesarea de finantare se afla cerintele privind valoarea sau tipul garantiei, nivelul prea ridicat al dobanzilor si comisioanelor si clauzele contractuale. Sondajul a mai aratat ca 44% dintre companii au ales reinvestirea profitului sau vanzarea de active ca sursa de finantare, inclusiv cele care au indicat o scadere a profitului.

De asemenea, multe firme nu fac apel la fonduri europene, insa se poate observa o majorare a ponderii companiilor carora le-au fost rambursate astfel de fonduri intre octombrie 2014 si martie 2015, fata de intervalul de timp precedent.

Sefii unor companii au declarat ca problemele presante se mentin: este vorba despre fiscalitate, concurenta si lipsa cererii, care se pastreaza, in aceasta ordine, in topul alegerilor companiilor cu privire la cele mai presante probleme de ordin financiar.

Mai mult, ponderea companiilor care au declarat ca accesul la finantare reprezinta o problema presanta a ramas neschimbata, 16%, conform datelor publicate de Mediafax.

 

 

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Read previous post:
Top 5 beneficii pentru angajarea colaboratorilor

  Te gandesti ce avantaje ai putea avea daca ai recurge la angajarea colaboratorilor? Te intrebi daca e o idee buna? Iata top...

Close