Ce avantaje si dezavantaje au afacerile de familie

Afacerile de familie vin cu un set de avantaje dar si cu unul de avantajele si dezavantajele afacerilor de familieprovocari. Pentru a avea succes, avantajele trebuie sa fie valorificate iar provocarile depasite. Sa vedem care sunt avantajele.

 

Avantajele afacerilor de familie includ:

 

  1. Stabilitate

Pozitia in familie, de cele mai multe ori, determina cine va conduce afacerea. Acesti lideri raman de obicei pe pozitie mai multi ani, pana intervin factori precum pensia, boala sau alte evenimente din viata.

 

  1. Angajament

Avand in vedere faptul ca nevoile familiei sunt pe primul loc, exista un sentiment mai mare de angajament si responsabilitate. Acest angajament pe termen lung duce la beneficii suplimentare, cum ar fi o mai buna intelegere a industriei, a organizatiei si muncii, relatii mai puternice cu clientii, dar si vanzari si strategii de marketing mai eficiente.

 

  1. Flexibilitate

Nu vei auzi niciodata: “Dar asta nu scrie in fisa postului”. Membrii familiei sunt dispusi sa preia mai multe sarcini, asa cum nu se intampla la locurile de munca obisnuite, cu scopul de a asigura succesul afacerii.

 

  1. Obiective pe termen lung

Firmele non-familiale tintesc catre obiective trimestriale, pe cand cele familiale isi alcatuiesc strategii si isi seteaza tinte pentru mai multi ani, ba chiar, uneori, pentru zeci de ani.

 

  1. Cost scazut

Spre deosebire de angajatii obisnuiti, membrii familiei sunt dispusi sa contribuie cu propriile finante pentru a asigura succesul pe termen lung al afacerii. Acest avantaj este foarte la indemana mai ales in momentele mai dificile cum ar fi o criza economica.

 

Dezavantajele afacerilor de familie includ:

 

  1. Conflictele familiale

Conflictul este sortit sa apara in cadrul oricarei firme, dar daca adaugam diversi factori care exista in cadrul unei familii (istoricul relatiilor, dispretul) ajungem la un nivel si mai ridicat. Luptele si certurile intre membrii familiei pot afecta fiecare persoana din cadrul unei firme si poate duce la separari. Avand in vedere faptul ca sunt implicati membrii familiei, conflictul poate fi si mai dificil de rezolvat si poate duce la finaluri dificile.

 

  1. Lipsurile administrative

Problemele de administrare, cum ar fi lipsa unei ierarhii si a unor reguli, precum si abilitatea de a urmari si de a adera la legile externe corporative, tind sa fie luate mai putin in serios in cadrul afacerilor de familie datorita nivelului de incredere dintre membrii familiei. Din pacate, acest lucru poate dauna grav.

 

  1. Nepotismul

Unele afaceri de familie sunt reticente in a permite celor care nu fac parte din familie sa ajunga la un anumit nivel profesional. Rezultatul obtinut: Oamenilor le sunt oferite locuri de munca pentru care le lipsesc aptitudinile, educatia sau experienta. Acest lucru afecteaza succesul afacerii.

 

  1. Planificarea succesiunii

Multe dintre afacerile de familie existente nu au un plan de succesiune pus la punct, fie pentru ca liderul nu are dorinta de a admite ca intr-o zi va trebui sa demisioneze sau pentru ca exista prea multa incredere in familie pentru a face acest lucru atunci cand va fi necesar. De fapt, tocmai din cauza relatiilor foarte apropiate este extrem de important ca in afacerile de familie sa existe un plan de succesiune.

 

Lucrurile care fac afacerile de familie sa fie atat de minunate sunt implicarea familiei, relatiile personale puternice, loialitatea si angajamentul, structura flexibila, dar, din pacate, aceste lucruri aduc cu sine si o provocare de a le mentine pe termen lung. Scopul este de a recunoaste si de a intelege atat punctele forte cat si slabiciunile afacerilor de familie, pentru a putea avea succes pe o perioada indelungata.

 

 Citeste si “Diferenta dintre PFA si SRL”

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Read previous post:
Finantarea afacerii – care sunt bazele acesteia

Finantarea afacerii este unul dintre cele mai dificile obstacole pe care un antreprenor trebuie sa le depaseasca in momentul in...

Close