Cum procedam in cazul unui bilant contabil completat eronat

Exista situatii cand se completeaza in mod eronat un bilant contabil, iar acest aspect va poate face probleme pe viitor. Care ar fi consecintele legale in situatia in care s-a depus un bilant contabil gresit?

In cazul in care, de pilda, suma s-a mutat de pe randul 7 pe cel cu numarul 48 si nu a fost afectat rezultatul, iar notele la bilant au fost intocmite corect, trebuie tinut cont de faptul ca potrivit Legii contabilitatii cu Nr. 82 din anul 1991, raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii revine administratorului societatii sau altei persoane care are obligatia gestionarii acesteia.

Reglementarile legale mai stipuleaza ca raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau  persoanei imputernicite. In plus, legea spune ca in situatia conducerii contabilitatii in baza unor contracte de prestari-servicii, incheiate cu persoane care sunt autorizate, raspunderea pentru un bilant contabil gresit va reveni in totalitate acestora.

Trebuie sa stiti ca situatiile financiare pentru anii precedenti, deja aprobate si publicate, cunoscute tertilor, nu mai pot fi modificate in niciun fel, ca expresie a principiului intangibilitatii, desemnat de pct. 44 alin. (3) din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin Ordinul 3055/2009).

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Read previous post:
Ce persoana poate semna un bilant contabil al unei companii fara niciun angajat cu contract de munca?

In economie, exista situatia ca o firma sa nu aiba niciun salariat angajat cu contract de munca. In cazul in...

Close