Reguli fundamentale ale salarizarii

Sistemele de salarizare din cadrul companiilor romanesti se bazeaza pe o serie de reguli, pe care orice antreprenor trebuie sa le cunoasca. Iata-le!

  1. Salariu egal pentru munca egala

Aceasta regula este punctul de plecare pentru stabilirea salariilor noilor angajati, pentru recompensele echitabile si asa mai departe. Orice stat democratic se bazeaza pe Declaratia Universala a Drepturilor Omului, care spune ca “Toti oamenii, fara nicio discriminare, au dreptul la un salariu egal pentru o munca egala.” Totodata, in Constitutia Romaniei acelasi principiu este reluat.

  1. Diferente determinate de nivelul de calificare profesionala

Cu cat o persoana are mai multe studii si/sau mai multa experienta in domeniul in care activeaza, cu atat aduce un plus mai mare institutiei pentru care lucreaza, deci I se cuvine un salariu mai mare.

  1. Diferente determinate de functiile indeplinite

Cu cat complexitatea unei functii creste, cu atat persoana care o ocupa trebuie sa primeasca mai multi bani. Altfel spus, cu cat cineva este mai sus pus in ierarhia organizatiei, cu atat salariul este mai mare.

  1. Diferente determinate de cantitatea si calitatea muncii

Referitor la cantitate, este vorba de plata angajatiilor in functie de numarul de ore depuse. Cand vorbim de calitate, ne gandim la angajati care au aceeasi experienta, aceleasi studii, dar unii isi fac treaba mai bine, iar altii mai putin bine.

  1. Diferente determinate de conditiile de munca

Aici ne referim la conditii grele, periculoase de munca, ce trebuie platite suplimentar. Aici, mai mult decat salariul mai mare al celor cu astfel de locuri de munca, intra si orele mai putine lucrate pe care trebuie sa le desfasoare.

  1. Caracterul confidential al salariului

Toate statele europene au in reglementari acest principiu care presupune ca este interzisa comunicarea altor persoane a salariilor individuale sau a castigurilor totale realizate de angajatii unei companii.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Read previous post:
Cine e reponsabil pentru activitatea financiar – contabila?

In momentul in care apare o problema mai mica sau mai mare legata de aspectul financiar – contabil al unei...

Close