Tipuri de contabilitate

Contabilitatea este o profesie vasta si dinamica si se adapteaza in mod constant la nevoile specifice si variate ale tipuri de contabilitateutilizatorilor sai. De-a lungul ultimelor decenii, contabilitatea s-a impartit in diferite tipuri de contabilitate pentru a satisface diversitatea nevoilor utilizatorilor.

Principalele tipuri de contabilitate:

  1. Contabilitatea financiara sau raportarea financiara, este procesul de producere a informatiilor pentru uz extern, de obicei, sub forma unor situatii financiare. Situatiile financiare reflecta performanta anterioara a unei entitati si pozitia actuala, bazata pe un set de standarde si orientari cunoscute sub numele de GAAP (principiile contabile general acceptate). GAAP se refera la cadrul standard de ghid pentru contabilitatea financiara folosit intr-o anumita jurisdictie. Aceasta include, in general, standardele de contabilitate (exemplu: Standardele Internationale de Raportare Financiara), conventii contabile, precum si reguli si reglementari pe care contabilii trebuie sa le urmeze in pregatirea situatiilor financiare.

 

  1. Contabilitatea manageriala produce informatii, in primul rand, pentru uz intern de catre managementul companiei. Informatiile produse sunt, in general, mai detaliate decat cele produse pentru uz extern pentru a permite un control eficient de organizare si indeplinirea scopurilor si obiectivelor strategice ale entitatii. Informatiile pot fi sub forma de bugete si previziuni si permit unei intreprinderi de a planifica in mod eficient viitorul sau sau ar putea include o evaluare bazata rezultatele si performantele sale anterioare. Forma si continutul tuturor rapoartelor elaborate in acest proces sunt pur la discretia managementului. Contabilitatea de cost este o ramaura a contabilitatii manageriale si implica aplicarea unor tehnici diverse de a monitoriza si controla costurile. Acest tip de contabilitate este mai potrivit pentru concernele care au ca si activitate principala productia.

 

  1. Contabilitatea de stat (guvernamentala), cunoscuta si sub numele de contabilitate publica sau federala, se refera la tipul de sistem informational contabil utilizat in sectorul public. Aceasta este o o abatere usoara de la sistemul de contabilitate utilizat in sectorul privat. Necesitatea de a avea un sistem separat de contabilitate pentru sectorul public apare din cauza diferitelor scopuri si obiective ale institutiilor de stat publice si private. Contabilitatea de stat asigura ca performanta si pozitia financiara a institutiilor sectorului public sunt stabilite intr-un context bugetar deoarece constrangerile financiare sunt de multe ori o preocupare majora a multor guverne. Norme distincte sunt urmate in multe jurisdictii pentru a contabiliza tranzactiile si evenimentele entitatilor publice.

 

  1. Contabilitatea fiscala se refera la contabilitatea pentru problemele legate de taxe. Este guvernata de regulile fiscale prevazute de legislatia fiscala a unei jurisdictii. Adesea, aceste reguli sunt diferite de regulile care guverneaza intocmirea situatiilor financiare pentru uz public (adica GAAP). Prin urmare, contabilii fiscali ajusteaza situatiile financiare intocmite in conformitate cu principiile contabile financiare pentru a tine cont de diferentele cu regulile prevazute de legislatia fiscala. Informatiile sunt apoi utilizate de catre profesionistii fiscali pentru a estima raspunderea fiscala a unei societati cat si in scopuri de planificare fiscala.

 

  1. Contabilitatea juridica este utilizarea de contabilitate, audit si tehnici de investigatie in cazuri de litigii sau dispute. Contabilii juridici actioneaza ca martori experti in instantele de judecata in litigiile civile si penale care necesita o evaluare a efectelor financiare ale unei pierderi sau detectarea unei fraude financiare. Litigii comune in care contabilii juridici sunt angajati sunt cele care au legatura cu creantele de asigurari, pretentiile de vatamare corporala, suspiciuni de frauda si cererile de neglijenta profesionala intr-o chestiune financiara (exemplu: evaluare de afaceri).

 

  1. Contabilitatea proiectelor se refera la utilizarea unui sistem de contabilitate pentru urmarirea evolutiei financiare a unui proiect prin rapoarte financiare frecvente. Este o componenta esentiala a managementului de proiect. Aceasta este o ramura specializata a contabilitatii de gestiune, cu un accent major pe asigurarea succesului financiar al proiectelor companiei, cum ar fi lansarea unui nou produs. Contabilitatea proiectelor poate fi o sursa de avantaj competitiv pentru intreprinderile orientate spre proiecte, cum ar fi firmele de constructii.

 

  1. Contabilitatea sociala se refera la procesul de raportare al implicatiilor activitatilor unei organizatii cu privire la mediul sau ecologic si social. Contabilitatea sociala este alcatuita, in principal, sub forma de rapoarte de mediu care insotesc rapoartele anuale ale companiilor. Acest tip de contabilitate este inca in stadiu incipient de dezvoltare si este considerata a fi un raspuns la constiinta de mediu in crestere in randul publicului larg.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Read previous post:
6 motive pentru a alege externalizarea serviciilor de contabilitate

Multe afaceri mici si mijlocii au ajuns intr-un punct al dezvoltarii lor si si-au pus intrebarea: „Cum pot sa scad costurile si...

Close