Adeverinta de venit

Ce reprezinta adeverinta de venit?

Adeverinta de venit este o declaratie fiscala in care este raportata performanta financiara a unei companii intr-o perioada data de timp. Aceasta performanta este evaluata analizand modul in care compania isi gestioneaza veniturile si cheltuielile prin activitatile sale. Arata, de asemenea, si profitul net sau pierderile raportate in perioada de timp specificata.

 

Adeverinta de venit este una dintre cele trei declaratii fiscale care nu trebuie sa lipseasca din raportul contabil anual pe care orice companie trebuie sa il aiba. Celelalte doua declaratii fiscale sunt: bilantul contabil si fluxul de fonduri. In cazul S.A. (societate pe actiuni), investitorii sunt foarte interesati de acest raport, deoarece in functie de el decid daca vor continua sa investeasca in compania respectiva sau  daca isi vor retrage fondurile.

Spre deosebire de bilantul contabil, care prezinta situatia intr-un moment dat, adeverinta de venit furnizeaza informatii in legatura cu o perioada de timp.

In continuare vom analiza un exemplu concret al companiei Apple Inc’s. (AAPL) pentru lunile aprilie, mai si iunie ale anului 2017.

Toate valorile sunt exprimate in milioane de dolari.

 

Adeverinta de venit:
Venit 45,260
Costul bunurilor vandute 27,993
Profit brut 17,267
 
Cheltuieli de functionare:
Costuri de administrare 6,720
Cheltuieli de exploatare 10,547
Cheltuieli aferente dobanzilor 602
Cheltuieli neobisnuite
Impozit pe profit 2,591
Alte taxe

 

*acesta este un exemplu sumar pentru a avea o idee generala despre cum arata o adeverinta de venit.

Analistii economici folosesc aceste date din adeverinta de venit pentru a calcula anumiti indici cu ajutorul carora se pot face preconizari in legatura cu urmatoarea perioada. In general, datele sunt prezentate in asa fel incat fiecare element din portiunea cu venituri sa fie exprimat ca un procent din vanzari. De exemplu, o companie produce 4 tipuri de produse, dar furnizeaza si 2 tipuri de servicii. Adeverinta de venit va prezenta profitul adus de fiecare sursa ca un procent din venitul total. Este important ca un antreprenor sa aiba  cateva cunostinte sumare despre acest subiect, indiferent daca se ocupa personal de partea contabila a companiei sau nu.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Read previous post:
Ziua internationala a contabilitatii

Ziua internationala a contabilitatii este serbata pe 10 Noiembrie si reprezinta o sarbatoare profesionala pentru toti contabilii din S.U.A., Canada...

Close