Bitcoin – moneda viitorului

 

Bitcoin reprezinta un sistem de plata electronica si o moneda digitala (criptomoneda), creata pentru a asigura protectia investitiilor si finantarea libera a afacerilor, fara a face apel la institutii financiare. Marea deosebire pe care Bitcoin o prezinta fata de celelalte monede obisnuite este faptul ca nu se bazeaza pe increderea intr-un emitator central. Constructia sistemului Bitcoin permite celui care o detine sa transfere valoare in mod anonim. Tipologia sistemului si absenta unei administratii centrale fac imposibila situatia in care o autoritate (de exemplu, un guvern) sa introduca inflatie prin producerea lor sau sa o controleze in vreun fel.

 

Istoric

Pe data de 18 august 2008, domeniul numit „bitcoin.org” a fost inregistrat. In luna noiembrie a aceluiasi an, o legatura catre o lucrare scrisa de Satoshi Nakamoto, „Bitcoin: Un sistem economic de numerar de la persoana la persoana”, a fost postata intr-un articol legat de o moneda digitala. Nakamoto a implementat Bitcoin ca un soft cu sursa deschisa pe care l-a lansat in luna ianuarie a urmatorului an. Identitatea lui Nakamoto ramane pana in prezent necunoscuta.

Desi sistemul a ajuns viral in 2009, pana in 2010 nu s-a inregistrat nici o tranzactie. Tehnic, valoarea Bitcoin era de 0$ in primul an de existenta.

In anul 2010 Bitcoin nu a depasit niciodata valoarea de 1$, cea mai mare valoare pe care a atins-o fiind de 0.39$.

In 2011 si 2012 cresterea a fost relativ lenta. Din octombrie 2013 pana in ianuarie 2014 Bitcoin a avut o explozie si a atins pretul de 1147$

Ce determina pretul Bitcoin

Pretul Bitcoin este independent de valutele care tin de administratiile guvernamentale (precum dolar, euro etc). Practic, Bitcoin functioneaza similar cu orice bun cu care este facut comert la scara mondiala.

Spre deosebire de valutele clasice, Bitcoin nu are un pret oficial, doar valori medii care sunt influentate de diferiti factori, precum numarul de cumparatori, numarul de vanzatori etc. Fiecare tranzactie facuta are o influenta asupra pretului Bitcoin.

Daca planuiesti sa acumulezi valuta Bitcoin strategia este simpla: strange o suma de bani in fiecare luna si cumpara Bitcoin indiferent de pret. In acest fel vei obtine valuta la un pret bun si nu va mai trebui sa depinzi de niste predictii abstracte.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Read previous post:
Adeverinta de venit

Ce reprezinta adeverinta de venit? Adeverinta de venit este o declaratie fiscala in care este raportata performanta financiara a unei...

Close