Contabilitatea financiara si contabilitatea de gestiune

La modul general, contabilitatea este privita ca un domeniu format din doua componente distincte, dar interdependente: o componenta informationala (ofera imaginea firmei in exterior) si o componenta ce descrie procesele interne ale intreprinderii. Astfel, prima este reprezentata de contabilitatea financiara sau generala, iar a doua de contabilitatea de gestiune.

Contabilitatea financiara (financial accounting) are rolul de a inregistra tranzactiile intreprinderii cu mediul extern, in scopul determinarii periodice a situatiei patrimoniale si a rezultatului obtinut.  Informatiile apartinand acestui camp au intotdeauna un caracter de tip retrospectiv si se fac publice prin intermediul conturilor anuale (situatii financiare, documente contabile de sinteza).

Contabilitatea financiara indeplineste un numar de cinci functii principale:

  • De inregistrare a tranzactiilor companiei
  • De comunicare financiara externa
  • De instrument de verificare si de proba, pe baza ratiunilor juridice si fiscale
  • De furnizare a informatiilor necesare sintezelor macroeconomice
  • De satisfacere a cerintelor informationale ale analizei financiare

Contabilitatea de gestiune are rolul de a fi o baza informationala in luarea deciziilor de catre manageri. Pe parcursul timpului aceasta a purtat diverse denumiri precum contabilitate industriala, a costurilor, analitica, de exploatare sau manageriala.

Referitor la reglementarile acestui subdomeniu, acestea nu exista intr-o forma specifica. Astfel, companiile isi definesc propriile proceduri privind organizarea contabilitatii de gestiune, iar acestea sunt strict confidentiale.

Ca si in cazul contabilitatii financiare, si cea de gestiune indeplineste un cumul de functii:

  • De determinare a costurilor pe produs, activitati si unitati organizationale
  • De determinare a rezultatelor analitice pe produse sau activitati
  • De furnizare a informatiilor necesare stabilirii bugetelor si conturilor previzionale
  • De producere a informatiilor destinate masurrarii performantelor intreprinderii la nivelul produselor si al sectoarelor de activitate

De foarte multe ori, bariera dintre cele doua domenii nu este foarte clara, totusi, distinctia este evidentiata de activitatile propriu-zise. Acest lucru se datoreaza legaturii foarte stransa dintre cele doua, iar aceasta nu poate fi subliniata mai clar decat in felul urmator: contabilitatea de gestiune preia o mare parte din informatiile colectate de contabilitatea financiara, iar contabilitatea financiara are nevoie de aportul contabilitatii de gestiune pentru realizarea documentelor contabile de sinteza.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Read previous post:
Apare salariul minim in Germania

Camera inferioara a Parlamentului Germaniei, Bundestag, a aprobat joi introducerea primului salariu minim din instoria tarii, de 8,5 euro pe...

Close