Cum platesti CASS dupa majorarea salariului brut din 2017

 CASS dupa majorarea salariului net brut din 2017.

Persoanele fizice autorizate (PFA) datoreaza impozit pe venit in cota de 16%, dar trebuie sa plateasca si contributii sociale precum: CASS 5,5% si CAS 10,5% sau 26,3% (care conține și contribuția angajatorului, de 15,8% ).

In teorie, anul acesta, lucrurile raman aproximativ la fel, diferenta consta in majorarea salariului minim pe economie. Anul acesta, salariul minim pe economie a fost majorat. Mai precis, salariul mediu brut in anul in curs este de 3.131 de lei, majorat cu 450 de lei. Iar, cum prima datorie a PFA-urilor este sa achite impozit de 16% pentru veniturile pe care le realizeaza cea mai mare diferenta consta in calcule. Astfel, antreprenorii care îşi desfăşoară activitatea ca PFA sunt obligati sa achite, în primul rand, impozit de 16% pentru veniturile pe care le realizeaza, dar si anumite contributii cum este cea de 5,5% la sanatate.

 

Cum se achita contibutia de 5,5% la sanatate

 

Contibutia la sanatate de 5,5% se achita de PFA si de contribuabilii ce obtin venituri din activitati independente. PFA-ul achita in functie de modul de impunere a PFA, in sistem real sau pe baza normei de venit (sistem real sau sistem de impozitare la norma de venit)

Concret vorbind, in sistem real, baza de calcul este reprezentata de venitul net anual realizat, excluzand cheltuielile reprezantand contributii sociale (diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri)

Iar in sistem de impozitare la norma de venit, baza de calcul este valoarea anuala a normei de venit raportata la cele 12 luni ale anului, care nu are voie sa fie mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara (adica, incepand de la 1 februarie al acestul an, de 1.450 lei) daca acesta este singurul venit asupra caruia se calculeaza contributia.

Cum se efectueaza plata?

Contributia la sanatate se efectueaza anticipat, in cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual. Practic, pe baza declaratiei de venit estimate (sau a formularului 220) ori a declaratiei de venit realizat ( formularul 200), organul fiscal emite decizia de impunere a platii anticipate in care este stabilita contributia de asigurari sociale de sanatate datorata anticipat si termenele de plata.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Read previous post:
Taxele au fost scoase pentru persoanele fizice in 2017

Foarte multe taxe ce vizau persoanele fizice au fost scoase. Printre cele mai importante taxe care or sa dispara se...

Close