Taxe si impozite imobiliare – cum difera in functie de tipul de imobil

 

Taxe si impozite imobiliare - cum difera in functie de tipul de imobil

Inca din 2016, au fost schimbate cateva reglementari in codul fiscal pentru proprietarii de imobile. Din 2016, taxele nu mai sunt calculate in functie de veniturile proprietarului, ci in functie de tipul de imobil (rezidential sau cu destinatie comerciala) pe care oamenii il detin.

 

Cladiri rezidentiale aflate in propietatea persoanelor fizice

 

Pentru cladirile rezidentiale si anexe, impozitul pe proprietate se calculeaza prin aplicarea unei cote de  0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a cladirii. Cota impozabila este hotarata de consiliul local.

Conform codului fiscal, calculul pentru stabilirea valorii se face astfel:

Prin inmultirea suprafetei construite desfasurate a imobilului (exprimata in metri patrati), cu valoarea impozabila corespunzatoare, exprimata in lei/mp din tabelul prevazut de Codul fiscal.

Pentru plata impozitelor, proprietarii de cladiri rezidentiale nu trebuie sa depuna nicio declaratie de impunere la declaratiile de specialitate ale primariilor, doar sa achite impozitele aferente imobilului, la termenul prevazut de lege.

Singurul motiv pentru a se adresa autoritatilor de specialitate este daca imobilul a devenit intre timp un sediu cu destinatie comerciala.

 

Cladiri cu destinatie comerciala aflate in proprietatea persoanelor fizice

 

 

Pentru cladiri care nu au scop rezidential, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1,3% (in functie de decizia consiliului local) asupra:

  • valorii finale a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii cinci ani anteriori anului de referinta (2017), adica perioada 2012-2016;
  • valorii rezultate dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii cinci ani anteriori anului de referinta, respectiv perioada 2012-2016. Raportul de evaluare se depune in copie, la organul fiscal local, ca anexa la declaratia contribuabilului privind destinatia cladirii detinute;
  • valorii care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor mai noi de cinci ani (dobandite in ultimii cinci ani).

 

 

Exceptii de la aceste reguli fac imbobilele care aveau deja o vechime mai mare de 5 ani in 2012, ai caror proprietari nu depus un raport de reevaluare. In aceasta conditie, cota aplicata este de 2%.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Read previous post:
Ce este poprirea electronica implementata de ANAF

  In baza Ordinului ministrului finantelor publice nr. 691/2017 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanta a actelor de...

Close