Aceasta este una din cele mai intalite greseli ale antreprenorilor. Este adevarat faptul ca antreprenorii au o multime de lucruri de facut pentru a-si mentine afacerea la cele mai inalte standarde, dar niciodata nu trebuie uitat aspectul ordinii in lucruri si in idei. Nu uita sa iti reinnoiesti in permanenta documentele, planificarile, rapoartele si asa mai departe.
Finantatorii au nevoie de informatii complete, de actualitate si prompte, iar daca nu esti cat mai bine organizat nu vei putea sa le oferi.
Pentru a alege cea mai buna solutie de finantare pentru afacerea ta, trebuie sa cunosti in detaliu toate optiunile. Exista o multime de programe care te pot ajuta pe care, daca nu le ai in vedere, poti avea de pierdut.
Foarte multi finantatori nu vor sa lucreze cu oameni care nu isi arata interesul. Imagineaza-ti o companie care nu comunica in mod constant cu oamenii care au investit in activitatea ei. Acest lucru duce, cel mai probabil, la pierderea respectivelor persoane dupa terminarea contractului.
Cand isi calculeaza bugetul necesar, foarte multi antreprenori de firme mici gandesc prea sus. In primul rand, acest lucru duce la respingerea cererii de finantare din cauza lipsei de realism a planului. In al doilea rand, nu este bine ca o afacere sa se angajeze intr-o plata lunara intinsa pe zece ani, spre exemplu.
Desi pare rupt din basme, chiar exista o multime de antreprenori care semneaza contracte fara sa citeasca toate clauzele acestora. Ei bine, asa se trezesc acestia ca platesc dobanzi uriase, ca trebuie sa inapoieze integral intr-un termen prea scurt si asa mai departe.