In cadrul activitatii unei firme exista situatii in care aceasta este solicitata sa acorde imprumuturi angajatilor sai. Cum se procedeaza intr-un astfel de caz din punct de vedere contabil? Potrivit legii 93 din aprilie 2009 privind institutiile financiare nebancare, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 2 alin. (1) se stabileste faptul ca activitatea de creditare se desfasoara cu titlu profesional prin urmatoarele tipuri de institutii: banci, institutii financiare, prestatori de servicii de plata care acorda credite legate de serviciile de plata, precum si prin institutii financiare nebancare.
In aceeasi lege, la alin. (2) al aceluiasi articol se precizeaza ca este interzisa desfasurarea cu titlu profesional a activitatii de creditare de alte persoane decit cele stabilite la alin.1.
Potrivit prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea nr. 93 din anul 2009, Banca Nationala a Romaniei, pentru incadrarea activitatilor de creditare in categoria celor cu titlu profesional, va tine cont de urmatoarele aspecte: derularea lor ca activitati economice de sine statatoare si existenta unor structuri interne specializate in domeniul creditarii care gestioneaza si analizeaza aceste activitati in mod distinct.
Toata aceasta activitate se realizeaza in baza unor reguli prestabilite si cu luarea in considerare a activitatilor de creditare la proiectarea bugetului societatii sau la realizarea unor estimari privind activitatea de ansamblu a societatii in cauza.
Este indicat sa existe in afara contractului de imprumut cu fiecare salariat si o decizie a adunarii generale a asociatilor!
In cazul in care aceasta activitate de creditare a salariatilor nu se deruleaza regulat, prin departamente specializate, cu obtinere de venituri din dobinzi care sa detina o pondere importanta in totalul veniturilor societatii, ci se desfasoara in mod ocazional sau intimplator, iar eventualele venituri din dobanzi percepute de la salariati sunt nesemnificative in totalul activitatii societatii, nu exista nici un impediment in acordarea acestor imprumuturi salariatilor.
Expertii recomanda sa existe in afara contractului de imprumut cu fiecare salariat in parte si o decizie a adunarii generale a asociatilor intocmita in acest sens. In privinta cadrului fiscal al acestor imprumuturi, daca tinem cont de faptul ca mentionati ca imprumuturile sunt rambursabile, atunci nu vor fi considerate avantaje de natura salariala si nu se vor impozita, conform art. 55 alin. (3) litera c) din codul fiscal.
Referitor la dobanda, la art. 55 alin. (4) litera r) din codul fiscal se specifica faptul ca „urmatoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: diferenta favorabila dintre dobanda preferentiala stabilita prin negociere si dobanda practicata pe piata, pentru credite si depozite.”