Pretul argintului va fi stabilit cu ajutorul unui mecanism electronic, care are rolul de a acorda mai multa transparenta acestui proces. Potrivit datelor publicate de BBC, noul sistem, London Silver Price, reprezinta de fapt o licitatie electronica derulata in fiecare zi, dupa ora capitalei Marii Britanii, pe o platforma de tranzactionare furnizata de CME Group, administrata impreuna compania Thomson Reuters.
London Bullion Market Association a incercat sa gaseasca o alternativa la vechea procedura si a luat decizia de a publica zilnic, online, informatii referitoare la volumele si participantii la fiecare licitatie. BBC arata ca piata argintului a devenit prima piata de metale pretioase care a renuntat la vechea procedura de fixing, care a fost stabilita in urma cu mai bine de un secol de Regina Victoria a Marii Britanii.
Incepand din acest an, vor fi schimbate si sistemele de stabilire a preturilor pentru aur, platina si paladiu. Conform specialistilor, noua metoda inlocuieste modalitatea traditionala de stabilire a pretului argintului.
Potrivit vechilor proceduri, trei banci britanice organizau conferinte zilnice cu scopul de a stabili un pret de referinta pentru acest metal pretios, argintul. Acest aspect le dadea posibilitatea traderilor sa cumpere si sa vanda metalul la un singur pret. BBC arata ca aceasta modalitate de stabilire a pretului argintului a inceput in anul 1887, iar din 1999, s-a derulat telefonic intre bancile HSBC, Deutsche Bank si Bank of Nova Scotia.
Pe piata londoneza a argintului se realizeaza zilnic tranzactii in valoare de trei miliarde de dolari.
Ca urmare a unor numeroase probleme si scandaluri de manipulare a indicatorilor de referinta financiara, mai ales cele ce vizeaza manipularea London Interbank Offered Rate (Libor), organismele de reglementare a pietelor financiare din Europa si SUA monitorizeaza cu mare atentie modul cum sunt stabilite preturile pe piata metalelor pretioase pentru a evita aparitia unor disfunctionalitati.