Afacerile de familie incep sa prinda contur si in tara noastra. Potrivit informatiilor sondajului PwC Family Business Survey, citat de Mediafax, circa 75% dintre business-urile de familie din Romania au inregistrat o majorare a a cifrei de afaceri.
Acest studiu a fost realizat pe un esantion de circa 2.378 proprietari si directori de afaceri de familie din peste 40 de state din intreaga lume, inclusiv din tara noastra.
Cercetarea a tinut cont de firmele de familie cu o cifra de afaceri mai mare de 5 milioane de dolari, arata Mediafax. Conform studiului PwC Family Business Survey, circa 74% dintre afacerile de familie din tara noastra au avut parte de o crestere a cifrei de afaceri in ultimul an financiar.
Expertii de la PwC sunt de parere ca in toata lumea, antreprenorii sunt tot mai precauti in ceea ce priveste viitorul, acestia exprimandu-si preocuparea mai ales referitor la evolutiile situatiei economice globale si la efectele inaspririi competitiei pe piata.
PwC arata ca in jur de 6 din 10 dintre respondentii romani estimeaza ca in viitorii 5 ani se asteapta la o crestere constanta a afacerii lor. In plus, aproximativ 13 procente dintre respondenti au declarat ca se bazeaza pe o crestere mai agresiva.
Au aparut noi provocari pentru afacerile de familie: contextul economic este mai dificil, competitia mult mai agresiva, iar presiunea asupra preturilor este in crestere!
Cercetarea mai indica faptul ca printre provocarile importante ale afacerilor de familie din tara noastra se afla necesitatea de inovare, piata instabila, gasirea si atragerea angajatilor bine pregatiti profesional, precum si competitia tot mai dura de pe piata.
Pentru a continua sa aiba succes, business-urile de familie trebuie sa se adapteze cat mai repede dinamicii pietei, sa inoveze mai devreme si sa-si profesionalizeze felul in care isi deruleaza operatiunile.
Expertii din cadrul PwC sustin ca desi mediul economic este destul de dificil in multe dintre statele studiate, afacerile de familie trebuie sa fie dinamice si adaptabile, scrie Mediafax.
Conform studiului, au aparut noi provocari pentru afacerile de familie: contextul economic este mai dificil, competitia mult mai agresiva, presiunea asupra preturilor este in crestere, iar schimbarile se produc cu o viteza tot mai mare. Totusi, antreprenorii au dat dovada ca rezista pe multe piete din intreaga lume, ca au capacitatea de adaptare, asteptandu-se in viitor la o crestere economica sanatoasa.
Specialistii mai spun ca s-a observat existenta unei dinamici a familiei care poate influenta evolutia companiei, impact care pare sa fie ignorat de catre cei mai multi respondentii care au luat parte la studiu.