Fie ca ne place sau nu, finantele sunt o parte necesara pentru buna functionare a oricarei afaceri mici. Pentru a-ti face o idee cu privire la procedurile eficiente pe care le poti folosi sa-ti imbunatatesti propriile tactici de contabilitate, iti prezentam mai jos cinci sfaturi financiare esentiale:
- Nu amana
Una dintre cele mai mari greseli este aceea de a pune contabilitatea pe un plan secund. Daca faci chestia asta, nu inseamna ca dispare si nu va mai fi nevoie sa o faci. De fapt, munca se aduna si va fi din ce in ce mai multa si mai greu de rezolvat. Cu cat devine mai mare, cu atat mai mult o vei amana.
Din fericire, contabilitatea unei afaceri de dimensiuni reduse este mult mai simpla decat pare. Daca iti vei organiza totul pe categorii diferite – cheltuieli, plata salariilor, trimiterea facturilor – lucrurile devin mult mai simple si mai usor de gestionat si nevoia de a amana acest tip de activitate se diminueaza.
- Fluxul de numerar pe sezon si intelegerea acestuia
Un alt sfat pentru cei care au o afacere mica este de a intelege fluxul de numerar sezonier. Asta te va ajuta sa-ti planifici din timp finantele si sa-ti faci rezerve acolo unde situatiile o cer.
Va trebui sa-ti cunosti si ciclurile de vanzari. Daca detii o afacere de tipul B2C (business –to-consumer) care vinde produse de 50 lei/bucata, ciclul de vanzari este probabil suficient de rapid astfel incat sa nu-ti faci probleme daca nu ai pus rezerve de capital deoparte. In schimb, daca esti o afacere de tipul B2B (business-to-business) al carei ciclu de vanzari dureaza luni de zile sau chiar ani, a avea capital pus deoparte poate face diferenta intre a rezista in perioadele mai dificile si a fi nevoit sa-ti inchizi afacerea datorita lipsei banilor.
- Axeaza-te pe punctele tale forte
O problema pe care o intampina de multe ori proprietarii de afaceri, in special cei care vand softuri, este aceea ca au impresia ca e nevoie sa pornesti de la zero. Daca ai un porgramator in echipa, evident ca te va tenta mai mult sa il pui sa-ti construiasca aplicatii interne si produse decat sa investesti in solutiile deja existente.
Aceasta abordare este gresita deoarece iti iroseste timpul. Da, la sfarsitul zilei poate vei economisi cativa lei, dar suma se va dovedi a fi foarte mica in comparatie cu valoarea pe care o vei pierde daca vei muta un angajat cheie de pe activitatile cu adevarat banoase ale afacerii tale. In schimb, este mult mai eficient sa lucrezi cu solutiile deja existente si sa folosesti instrumentele deja perfectionate, decat sa incerci sa reinventezi roata de unul singur.
- Daca trebuie sa lucrezi 80 de ore pe saptamana, nu esti profitabil
Prea multi antreprenori trec prin primele etape de crestere ale afacerii punand la bataie tot timpul si energia de care dispun in detrimentul sanatatii si relatiilor lor. Desi am putea spune ca totul e in regula pentru o scurta perioada de timp, cu toate acestea nu e bine ca acest lucru sa faca parte din calculele tale financiare pe termen lung. Pur si simplu nu este ceva durabil.
Daca afacerea ta se mentine doar pentru ca tu lucrezi pana la epuizare, totul va lua o intorsatura majora in momentul in care vei scadea volumul de munca – asta daca nu vei fi in colaps datorita epuizarii pana atunci.