Intr-o afacere exista mai multe tipuri de costuri si uneori poate fi greu sa le diferentiezi. In acest articol vom revizui clasificarea costurilor dupa cum urmeaza:
- Natura costurilor
– Costurile materiale sunt costurile cu materia prima si cu alte obiecte de inventar fizice achizitionate de companie. Acestea pot fi directe sau indirecte.
– Costurile cu forta de munca (ex: salarizare). Aceste costuri pot fi directe si indirecte.
– Costurile de regie reprezinta alte costuri in care nu le includem pe cele materiale si cu forta de munca.
- Traseul catre produsele finale
– Costurile directe apartin unei unitati sau unui lot de unitati de produse finale. Aceste costuri sunt, de obicei, materiale sau cu forta de munca.
– Costurile indirecte nu apartin unei unitati sau unui lot de unitati de produse finite. De exemplu, o piesa de echipament de fabricatie creeaza chletuieli cu amortizarea. De obicei, echipamentele sunt folosite pentru fabricarea de produse diferite. Astfel, cheltuielile cu amortizarea nu pot apartine doar unui produs (cu exceptia cazului in care acest echipament este folosit pentru fabricarea unui singur produs).
- Asocierea cu produsele finale
– Costurile de productie reprezinta toate costurile care au legatura cu fabricarea produselor. Exemple de astfel de costuri sunt cele care includ materialele, forta de muna si regia. Costurile de productie au ca si rezultat activele (ex.: obiecte de inventar).
– Costurile cu perioada nu au legatura cu procesul de fabricatie si reprezinta costurile de vanzare si administrare. Astfel de costuri sunt recunoscute atunci cand sunt suportate; Costurile din aceasta categorie nu au ca rezultat, in mod obisnuit, activele.
- Asocierea cu modificarea activitatii
– Costurile fixe nu se schimba odata cu modificarea activitatii sau a volumului de productie. Astfel de costuri pot include salariile personalului de administrare, costurile anuale fixe cu asigurarile, costurile cu licentle, etc.
– Costurile variable se schimba odata cu modificarea activitatii sau a volumului de productie. Exemple clasice de costuri variabile sunt materiile prime si salariile personalului de productie.
– Costuri variabile ale etapelor reprezinta o categorie de costuri hibride formata din costuri fixe si variabile. Acestea raman fixe pentru un anumit nivel de activitate sau de volum. Atunci cand nivelul critic al activitatii sau al volumului este depaasit, costurile se maresc dircet proportional. Un exemplu bun de costuri din aceasta categorie este un echipament de productie de dimensiuni mari care nu-si schimba costurile decat daca este depasita capacitatea sa de productie; in acest moment, un alt echipament de productie trebuie achizitionat.
- Clasificarea functionala
– Costurile de productie reprezinta costurile legate de procesul de fabricatie. De exemplu, aceste costuri includ materiale, manopera si costuri de regie ale unei fabrici de productie.
– Costurile de vanzare si distributie sunt costuri asociate cu activitatile de vanzare si distributie ale unei companii. De exemplu, publicitatea si cercetarea de piata reprezinta costuri de vanzare.
– Costurile de administrare sunt alte costuri necesare pentru conducerea unei afaceri. Exemple de astfel de costuri includ salarizarea personalului de administrare si evenimentele anuale.