In cartea denumita “Contabilitate”, Cicilia Ionescu ne explica ce inseamna contul si care este rolul acestuia. Incepem cu inceputul si va prezentam o parte din capitolul dedicat contului, intr-o lectie despre bazele contabilitatii.
Definirea si rolul pe care il are contul
Intr-o acceptiune generala, contul este procesul specific metodei contabilitatii, cu ajutorul caruia se reflecta existenta si miscarea fiecarui element patrimonial in parte, ca urmare a modificarilor produse de tranzactiile ce au loc in intreprindere intr-o perioada de gestiune.
Pentru intelegerea rolului contului, sa ne imaginam ca o intreprindere dispune de disponibilitati in cont in valoare de 10.000.000 lei. Tranzactiile ulterioare pot afecta aceasta suma in doua moduri: o pot creste sau o pot scadea. In loc sa majoram sau sa micsoram elementul Conturi la banci, prin stergerea vechii sume si introducerea celei noi dupa fiecare tranzactie ce afecteaza disponibilul din cont, vom putea scuti un efort considerabil daca adunam la un loc toate majorarile, respectiv, toate micsorarile si calculam modificarea neta a disponibilitatilor din cont ce rezulta in urma acestor tranzactii.
Cum putem efectua acest lucru?
La suma initiala vom aduna suma tuturor cresterilor si vom scadea suma micsorarilor. Diferenta reprezinta noul sold al elementului Conturi la banci.
Care este instrumentul cu ajutorul caruia putem realiza acest lucru?
Evident, acesta este contul. Prin urmare, cu ajutorul contului se pot urmari atat starea initiala, miscarile intervenite intr-o anumita perioada de gestiune, cat si starea finala a ficarui element patrimonial in parte.
In acest scop, pentru fiecare element patrimonial se deschide cate un cont distinct in contabilitate curenta, cu ajutorul caruia se inregistreaza, pe baza de documente si in etalon valoric, existentul la inceputul perioadei de gestiune al elementului pentru care s-a dechis contul, modificarile survenite in cadrul acestui element, generate de tranzactiile din timpul perioadei de gestiune, determinandu-se si existentul final din cadrul elementului patrimonial respectiv.