Perspectivele economiei mondiale, discutate la reuniunea anuala a Fondului Monetar International si Bancii Mondiale
Intr-un comunicat de presa al Ministerului Finantelor Publice se arata ca Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, impreuna cu secretarii de stat, Mariana Vizoli si Attila Gyorgy, cu presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, precum si presedintele ANAP, Bogdan Puscas au participat in perioada 7-11 octombrie la reuniunea anuala a Grupului Bancii Mondiale si Fondului Monetar International de la Washington. Temele principale au vizat perspectivele economice mondiale, teme legate de politicile de dezvoltare si cele monetare, precum si aspecte privind guvernanta si rolul FMI.
Romania si-a aratat interesul de a continua relatiile de parteneriat cu institutiile internationale precum Banca Mondiala sau Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD). Ministerul Finantelor si-a exprimat increderea ca proiectele realizate cu partenerii internationali vor reprezenta in continuare instrumente care sa sustina masurile de reforma ale Guvernului, destinate reducerii saraciei si eliminarii disparitatilor de orice natura, accelerarii convergentei la standardele de trai din Uniunea Europeana, precum si consolidarii increderii investitorilor in economia romaneasca.
In marja reuniunii anuale a FMI si Bancii Mondiale, reprezentantii Ministerului Finantelor au avut discutii cu bancile de investitii, agentii de rating, precum si cu oficiali ai institutiilor financiare internationale. Au fost prezentate aspecte legate de cadrul macroeconomic din Romania, datoria publica guvernamentala, stadiul reformelor si impactul acestora asupra cresterii economice, reforma in domeniul achizitiilor publice pentru cresterea calitatii cheltuielilor publice si asigurarea conditiilor pentru accelerarea investitiilor in Romania.
„Prioritatile mandatului meu au fost inca de la inceput legate de realizarea unor reforme ireversibile, de crearea unui cadru fiscal predictibil, propice dezvoltarii afacerilor si cresterii numarului de investitori in Romania, precum si de simplificare, debirocratizare a sistemului fiscal. Consider ca reformele incepute trebuie continuate pentru asigurarea stabilitatii economice, accelerarea investitiilor si mentinerea increderii investitorilor in Romania”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, in cadrul intalnirilor avute la Washington.
In ceea ce priveste datoria publica guvernamentala, reprezentantii Ministerului Finantelor au aratat ca rezultatul referendumului privind iesirea Marii Britanii din UE nu a generat presiuni asupra randamentelor titlurilor de stat romanesti. Randamentele si-au continuat tendinta descrescatoare, in special pe maturitatile pe termen mediu si lung.