Taxa TVA a aparut prima oara in Franta in 1954 pentru a substitui “Taxa pe vanzare” existenta atunci. Aceasta taxa nu poate fi dedusa de persoana fizica, insa colectarea acestei taxe este foarte importanta pentru bugetul de stat.
In Franta reprezinta aproape 50% din buget, iar in Romania reprezinta un sfert (desi, conform UE, suntem putin codasi la colectarea acestei taxe)
Ce este TVA-ul? Tva-ul este “ Taxa pe valoare adaugata”. Mai exact o taxa cumulative (in cascada, bulgare de zapada, in primaida) ceea ce inseamna ca platitorul TVA-ului plateste impozitul aplicat pe produs de la toate verigile prin care trece produsul din momentul iesirii lor din productie si pana cand ajung la consumator. Practic ceea ce plateste indirect consumatorul, persoana la care ajunge produsul finit este taxa ce se aplica asupra produsului in fiecare stadiu pe care il parcurge marfa de la iesirea din fabrica si pana la persoana fizica.
Taxa pe valoare adaugata apare pe orice fel de tranzactie. In general, consumatorul plateste doar valoarea adaugata de firma producatoare sau comercianta. Mai exact, diferenta dintre pretul de vanzare al unui bun sau serviciu si cheltuielile necesare producerii acestuia. Acest lucru se datoreaza faptului ca firmele pot deduce TVA-ul materiei prime din care produsele sunt fabricate.
TVA-ul reprezinta un adaos calculabil la pretul finit al produsului. Mai exact, acest lucru inseamna:
Valoare Produs x Cota TVA / 100 = Valoare TVA
Sigur ati auzit ca se doreste scaderea TVA-ului pana la 19%. Cu cota TVA-ului de 19% , calculul si preturile finale ar arata astfel:
Valoare Produs x Cota TVA / 100 = Valoare TVA
Mai exact daca pretul produsului setat de producatort este de 75 de lei, calculul pentru taxa adaugata pe valoare o sa arate asa: 75 x 19 / 100 = 15.25 lei = Valoare TVA
Pretul final care trebuie platit conform formulei de mai sus este:
Valoare Produs + Valoarea TVA = Pret Final, adica 75 + 14.25 = 89.25 lei = Pret Final.