In calitate de antreprenor si nu numai, chiar in calitate de cetatean care are mai multa sau mai putina treaba cu banca, este foarte folositor sa cunosti acesti termeni. Ei sunt folositi pentru a urmari schimbarile din domeniul contabil. Pot fi folositi si ca oglinda celuilalt: Fiecare debit al unui cont trebuie sa fie acompaniat de creditul celuilalt cont. Intelegerea debitului si a creditului este esentiala pentru contabilitate si pentru obtinerea bilantului.
- Un debit este o intrare contabila care ori mareste un venit, ori scade o cheltuiala. Este pozitionat in partea stanga a unui bilant contabil.
- Un credit este o intrare contabila care ori mareste o cheltuiala ori scade un venit. Este pozitionat in partea dreapta a unui bilant contabil.
Folosirea debitului si creditului
Oricand este creata o tranzactie contabila, cel putin doua conturi sunt implicate, o intrare de tip debit si una opusa, de tip credit. Nu exista limita maxima a numarului de conturi care pot fi implicate intr-o tranzactie. Un alt aspect important este ca numarul de intrari de tip credit trebuie sa fie egala cu cel de tip debit pentru a asigura balanta tranzactiei. Folosirea a doua coloane este foarte important pentru o evidenta mult mai usoara a respectivei tranzactii.
Se poate crea o confuzie considerabila in legatura cu folosirea termenilor de credit si debit. De exemplu, daca debitezi o suma de bani, asta inseamna ca suma de bani pe care o detii se mareste. Totusi, daca debitezi intr-un cont de platit, asta inseamna ca numarul de conturi de plata datorate scade. Aceste diferente pot aparea deoarece debitul si creditul au un impact diferit asupra diferitelor tipuri de conturi.
In momentul in care reusesti sa te familiarizezi cu acesti termeni, vei vedea ca lucrurile in domeniul contabil vor parea din ce in ce mai putin complicate. Cu toate ca nu este indicat sa te ocupi personal de partea contabila in cadrul companiei, este bine sa ai o idee despre anumite principii de baza.