Potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului cu nr. 8/2014 privind modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare, au fost introduse prevederi speciale despre modalitatea de restituire de catre platitorul de venit a impozitului retinut la sursa in cuantum mai mare decat cel legal datorat.
In cazul in care o persoana platitoare a retinut la sursa un impozit pe venit in suma mai mare decat cel legal datorat, restituirea lui se poate realiza la cererea contribuabilului, depusa in termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea, respectiv in termen de 5 ani de la data cand s-a nascut acel drept.
In plus, platitorul de venit nu va trebui sa depuna o declaratie rectificativa, iar banii restituiti de acesta se vor regulariza cu obligatiile fiscale de acelasi tip datorate in perioada fiscala in care s-a efectuat restituirea. Legea mai spune ca pentru diferentele de restituit se vor aplica prevederile referitoare la compensarea sau restituirea, dupa fiecare caz in parte. Daca platitorul nu mai exista, restituirea impozitului pe venit retinut la sursa in cuantum mai mare decat cel legal datorat se efectueaza de catre organul fiscal competent, cu ajutorul unei cereri de restituire, care trebuie sa fie depusa de contribuabilul in cauza.
Legea precizeaza ca organul fiscal competent este cel abilitat sa administreze creantele fiscale ale contribuabilului solicitant. Fata de organul fiscal, platitorul are obligatia de a corecta, acolo unde este cazul, declaratiile in privinta regularizarii efectuate.
Potrivit legii, este foarte important ca in cazul contribuabililor nerezidenti, care depun certificatul de rezidenta fiscala ulterior retinerii la sursa a impozitului de catre platitorul de venit, restituirea si regularizarea sa se efectueze chiar daca, pentru perioada fiscala in care creanta fiscala restituita a fost datorata, s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare in urma unei inspectii fiscale.