Capitalul se formeaza din aporturile asociatilor sau a actionarilor. Aporturile inseamna valoarea pe care ei se angajeaza sa o aduca in intreprindere si poate fi de doua tipuri: in bani si in natura (prin diferite categorii de active imobilizate sau de active circulante).
Cu totii am auzit de actiuni si de capital, dar nu stim neaparat ce semnifica din punct de vedere al unui specialist. Ce sunt de fapt actiunile? Adesea, capitalul este confundat cu cifra de afaceri sau diversi alti termeni, nu foarte bine insusiti in randul populatiei.
Cicilia Ionescu, in cartea numita “Contabilitate”, ne prezinta o descriere a termenilor „actiuni” si „capital”, pentru a intelege mai bine rolul si semnificatia acestora. In continuarea articolelor dedicate contului si trasaturilor conturilor, prezentam o parte importanta din economie, capitolul referitor la actiuni.
Capitalul e divizat in parti egale denumite actiuni, in cazul societatilor de capital si parti sociale in cazul societatilor de persoane.
Actiuni se numesc acele hartii de valoare care dau dreptul unor persoane fizice sau juridice de a participa la formarea unui capital intr-o societate. Marimea acestor actiuni sau a partilor sociale se stabileste cand se infiinteaza o societate comerciala si poarta denumirea de valoare nominala.
Principalele operatiuni privind constituirea capitalului social sunt:
- Emisiunea si subscrierea unor actiuni
- Varsarea (depunerea sau aportul) capitalului social
Emisiunea de actiuni si lansarea acestora pentru subscriere se fac pe baza prospectului de emisiune. Subscrierea actiunilor de catre actionari reprezinta angajamentul in scris al acestora de a participa, in calitate de actionari, la formarea capitalului.
Varsarea capitalului subscris reprezinta acea operatiune prin care cei ce subscriu aduc aporturile in numerar sau in natura si le pun la dispozitia unei societati. Deci, capitalul social al unei societati se constituie din lichiditati si eventual bunuri, adica aportul in natura. Proportia este, in cazul societatilor comerciale, de maximum 60% si, respectiv, 40%.