Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana – Brexit se face simtita in cadrul mai multor capitole. Bineinteles ca este valabila si schimbarea din punct de vedere al finantelor.
Impactul Brexit se face simtit incepand din ultima saptamana a lunii iunie in domeniul titlurilor de stat. Randamentele la titluri de stat au urcat in iunie la scadentele medii, de 3-5 ani. Ziarul Financiar a oferit informatii privind cifrele in randurile ce urmeaza:
Randamentele medii la titluri de stat s-au mentinut in luna iunie sub nivelul de 1% la scadentele mai mici de un an, stationand fata de luna mai, in timp ce in cazul maturitatilor de 3-5 ani au crescut.
Analistii au anticipat posibilitatea cresterii randamentelor avand in vedere ca s-a materializat riscul extern privind iesirea Marii Britanii din UE, referendumul avand loc cu o saptamana inainte de finele lunii iunie.
In cazul certificatelor de trezorerie cu scadenta la sase luni, randamentele medii erau la finele lunii iunie la nivelul de 0,45%, la fel ca in perioada februarie -mai. Randamentele s-au injumatatit fata de nivelul de la finele lui 2015 si au coborat inca din prima luna a anului sub 0,5%.
Tendinta de scadere a fost vizibila in primele luni ale anului si pentru titlurile pe un an, randamentul mediu coborand sub 1% si stationand la finele lunii iunie din 2016 la 0,7%.
La obligatiunile cu maturitatea de trei ani, randamentul mediu a alunecat in acest an sub 2%, iar in luna iunie a ajuns la 1,9% fata de 1,81% in luna mai. Pentru licitatiile cu titluri cu scadenta de cinci ani, randamentul scazuse inca din a doua parte a anului trecut sub 3% si a ramas in primul semestru sub aceasta valoare. Insa in iunie a dat semne de crestere fata de luna mai, urcand la 2,73%.
La scadenta de 10 ani, Ministerul Finantelor a reusit sa se imprumute in luna iunie la 3,5%, un cost mai scazut decat in luna mai, randamentul mediu fiind in scadere fata de cel de la finalul anului trecut si din prima luna a acestui an.