Multi oameni au probleme cu finantele deoarece nu inteleg conceptele financiare de baza sau le confunda cu altele, insa acestia nu fac mai nimic pentru a-si corija lipsa de informatie. Circa 9 din 10 dintre romani au parte de un nivel destul de mic de intelegere a problematicilor referitoare la bani. In plus, multi concetateni au dificultati cand vine vorba sa foloseasca conceptele financiare de baza.
Acestea sunt concluziile unei cercetari realizate de ING in privinta cunostintelor si abilitatilor financiare din 10 state europene: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Grecia, Olanda, Polonia, Romania, Slovacia, Spania si Turcia.
Respondentii au fost pusi in situatia sa raspunda la 13 intrebari despre viitorul lor financiar, aspecte financiare legate de gospodarie, economisire si investitii. Potrivit studiului mentionat, nivelul cunostintelor financiare al consumatorilor romani s-a diminuat constant in ultima vreme. Circa 88% dintre respondenti se incadreaza la profilele „incepator” si „nestiutor”.
Pe de alta parte, si in alte state din Europa, in medie 86% dintre respondentii din cele 10 tari analizate se incadreaza in aceste doua profile. In cazul cetatenilor romani, numarul celor care arata ca au un nivel foarte redus de intelegere a problematicilor legate de bani, adica sunt „nestiutori”, s-a majorat de circa 3 ori, de la 8% in 2010 la 21% in prezent.
Romanii au oferit cele mai multe raspunsuri corecte la intrebarile despre economisirea din timp pentru pensie!
De asemenea, ponderea romanilor care inteleg elementele de baza legate de administrare a banilor, dar intampina dificultati cand folosesc concepte financiare complexe, adica sunt „incepatori” a scazut de la 69% la 67%. Clasamentul ING arata ca in Europa, cetatenii din Grecia sunt cei mai informati in privinta chestiunilor referitoare la bani, circa 24% dintre acestia corespunzand profilelor „mediu” si „avansat” de cunostinte financiare. Grecii sunt urmati in topul ING de olandezi cu 22%, unguri – 15% si cetatenii din Cehia cu 14 procente.
Avand parte de 12% dintre respondenti in aceste doua categorii, Romania si Bulgaria ocupa pozitii la mijlocul topului, inaintea polonezilor – 11%, cetatenilor slovaci cu 6%, precum si spaniolilor – 9%. Pe de alta parte, studiul releva faptul ca intrebarile care au avut parte de cel mai redus numar de raspunsuri corecte sunt de fapt cele ce vizeaza economisirea banilor, respectiv circa 40% in Romania, comparativ cu 41% media la nivelul celor 10 state.
Un numar mic de raspunsuri corecte au primit si intrebarile despre problemele financiare din gospodarie – 46% in tara noastra fata de 45% media din Europa si viitorul financiar, 51% in Romania, fata de 52% media europeana. Totusi, cercetarea arata ca intrebarile la care cetatenii romani au oferit cele mai multe raspunsuri corecte vizeaza tema privind economisirea din timp pentru pensie. In acest caz, vorbim despre circa 86% dintre respondenti, care au raspuns corect si au depasit astfel media din Europa.
Cu toate acestea, s-a observat ca, desi poseda informatii privind folosirea instrumentelor de planificare pe termen lung, numai 21% dintre romani detin un plan de pensie si doar 2 din 10 – un cont de economii.