Daca un antreprenor efectueaza o plata online, el trebuie sa tina cont de riscurile la care se expune in clipa cand plateste o factura in mediul virtual. Fraudele de tip online sunt la mare moda acum si, desi institutiile abilitate se lupta cu astfel de infractori cibernetici, rezultatele par a se lasa asteptate, iar multi oameni de afaceri sau persoane fizice pierd pe Internet.
Potrivit Business Insider, o cercetare de piata realizata de compania Kaspersky Lab si de B2B International arata faptul ca circa 4 din 10 dintre respondentii care au pierdut bani in tranzactii online frauduloase nu si-au recapatat integral sumele furate de diferiti infractori.
Kaspersky arata ca, cu toate ca multe institutii financiare au oferit o politica de rambursare a banilor pierduti in urma unor infractiuni cibernetice, doar 6 din 10 dintre clientii pagubiti au reintrat in posesia fondurilor lor in mod integral.
Pe de alta parte, specialistii de la Kaspersky Lab au anuntat ca datele arata ca aproape 14% au avut parte decat de o compensatie partiala, iar 27% nu au recuperat nicio suma de bani.
Doar in 50% din cazuri, clientii isi pot recupera intreaga suma de bani pierduta!
Statistica arata ca banii sustrasi de infractorii cibernetici au fost in medie, 313 dolari de tranzactie, iar numai 16% dintre respondenti au raportat o pierdere online de peste 1.000 de dolari.
Pe de alta parte, multi dintre utilizatori nu sunt constienti de pericolele fraudelor cibernetice la care se expun atunci cand realizeaza o plata de tipul online banking. Circa 16% dintre respondenti au apreciat ca infractiunile cibernetice de furt de bani sunt rare si lor le este putin probabil sa li se intample un astfel de fenomen. Totusi, doar 2 din 10 clienti considera ca ar putea fi victime ale unui atac cibernetic.
Datele de la Kaspersky Lab mai indica faptul ca circa jumatate dintre utilizatorii intervievati au avut parte de amenintari cibernetice financiare, cel putin o data pe parcursul anului trecut.
Business Insider mai scrie ca, cu toate ca unii clienti ai online-banking-ului isi pot recupera intreaga suma de bani pierduta, studiul arata faptul ca asta se si petrece in doar 50% din cazuri, dar timpul pierdut este deseori imposibil de compensat.
Specialistii de la Kaspersky Lab va recomanda o mai mare atentie cand ajungeti in situatia de a efectua o plata online si sa acordati o monitorizare deosebita protectiei datelor confidentiale, mai ales a celor de natura financiara, pentru a putea evita neplacerile.