Peste 98% dintre afacerile din domeniul IMM-urilor din tara noastra sunt de fapt microintreprinderi de tip SRL, care au sediul la domiciliul proprietarilor si au cel mult 2 angajati.
Acestea deruleaza afaceri de pana in 100 de milioane de lei pe an, arata o cercetare de piata efectuata de firma de business information si credit management KeysFin, citata de Mediafax.
Conform sursei citate, cele mai multe firme sunt SRL-uri au un proprietar roman, care are peste 40 de ani, este barbat si activeaza in principal in comert. Studiul mai arata ca numai doua procente dintre IMM-uri sunt inregistrate la RECOM ca societate pe actiuni. Potrivit specialistilor, cele mai multe companii au pana la 50 de salariati si fac afaceri mai mici de 100 de milioane de lei pe an.
4 din 10 din totalul afacerilor se deruleaza in domeniul „Comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor”.
O cincime din afaceri se deruleaza in segmentul industriei prelucratoare, care este urmata de constructii cu 10 % si domeniile „Transport si depozitare” si „Agricultura, silvicultura si pescuit”.
In partea de jos a clasamentului se afla business-urile care sunt derulate in domeniile Intermedieri financiare/ asigurari, spectacole culturale/ recreative, invatamant, gaze si gestionarea deseurilor, cu o pondere de numai 6% din afacerile totale ale IMM-uri lor.
Expertii atrag atentia asupra faptului ca in tara noastra, in lipsa unui capital investitional consistent, business-ul s-a derulat in ultimul deceniu mai ales prin intermediul IMM-urilor. Cercetarea arata ca cele mai multe IMM-uri sunt localizate in zona Bucuresti-Ilfov, urmata de Constanta, Timisoara, Brasov, Cluj si Arad.
Explicatia faptului ca in aria Bucuresti-Ilfov se fac afacerile in care se obtine si cel mai mare profit vine din existenta unei infrastructuri de business si a unei clientele adecvate. Expertii KeysFin spun ca aici evolutia afacerilor este influentata de cuantumul veniturilor, care sunt mult mai ridicate decat in alte regiuni.
Peste 50% dintre firmele care au fost infiintate din 2005 si pana in prezent au fost inchise din lipsa de capital!
Pe de alta parte, datele mai arata ca cele mai riscante zone de afaceri se deruleaza in Centru, Nord-Vest si Sud-Est, acolo unde sunt inregistrate cele mai multe firme in insolventa.
Specialistii mai anunta ca intervalul de timp dintre 2005-2009 a fost urmat de multe probleme in sectorul IMM-urilor, multe firme intrand in insolventa, dovada numarul ridicat de falimente si radieri din registrele statului. Mai mult de jumatate dintre firmele care au fost infiintate din 2005 si pana in prezent au fost inchise din lipsa de capital care sa le asigure supravietuirea in contextul recesiunii economice.
Cercetarea realizata de Keysfin mai releva ca evolutia negativa a fost semnalata cel mai pregnant in sectorul constructiilor, unde pierderile s-au accentuat de la an la an, cu o medie de 3 miliarde de lei in intervalul 2011-2013.
De asemenea, lucrurile nu au stat bine pentru domeniul tranzactiilor imobilare si cel al sectorului HORECA, care au fost influentate de accentuarea blocajului financiar. Totusi, datele arata ca peste 50% dintre firmele mici au iesit pe plus in intervalul 2010-2013, iar lucrurile stau si mai bine in sectorul intreprinderilor mijlocii, unde 78% au incheiat acest interval cu rezultate pozitive.
Mediafax scrie ca cele mai bune rezultate nete in afaceri au fost inregistrate in domeniul activitatilor profesionale/stiintifice si tehnice, care se afla in crestere de la 1,3 mld. lei in 2011 la 1,8 mld. lei in 2014, domeniu care a fost urmat de comert/repararea auto&moto si agricultura/silvicultura si pescuit.