In volumul „Cei 12 factori ai succesului in afaceri”, autorii Kevin Hogan, Dave Lakhani si Mollie Marti dezvaluie inclusiv factorii care impiedica succesul in afaceri. Iata doi dintre acestia, prezentati pe scurt intr-un articol dedicat celor ce isi doresc sa depaseasca piedicile ce apar in mod natural in calea dezvoltarii unei afaceri de succes. Urmatorii doi vor fi prezentate intr-un articol viitor.
Confortul
De ce ar vrea cineva sa se opuna unei vieti de succes? Pentru ca nu suntem creati pentru schimbare. Devenim prea comozi pentru a ne schimba. Cu totii iubim lucrurile cunoscute si confortabile. E bine. E placut.
Pentru a reusi, trebuie sa iesi din zona de confort. Daca nu fortezi limitele si nu faci lucruri cu adevarat diferite, te depreciezi. Traiesti in entropie. In esec.
Gandeste-te la ce faci atunci cand esti in zona de confort. Stai pe spate si gasesti satisfactie in a fi lenes din punct de vedere intelectual sau traiesti intr-un fel cunoscut. Incepi sa astepti ca lucrurile doar sa se intample. Adesea, oamenii cred ca este suficient sa stea tolaniti intr-un fotoliu. Starea spirituala de confort este dusmanul reusitei si al sigurantei.
A actiona pentru ceva nou este complet inconfortabil. Infrunta acest lucru. Apoi ia decizia de a nu te simti prea confortabil. Confortul este un dusman al reusitei si al succesului in orice faci, de la cariere la relatii. Iesi din zona de confort si fa ca lucrurile sa se intample!
Obiceiul
Obiceiul poate fi un dusman al succesului sau poate fi baza pentru atingerea acestuia.
Care sunt unele dinre obiceiurile care distrug orice sansa de a obtine succesul? Probabil ca iti poti face singur o lista. Unele care ne ies noua in evidenta sunt lipsa de autodisciplina, lenea, complacerea si delasarea. Ti se pare familiar vreunul dintre aceste obiceiuri proaste trebuie gonite din viata ta.
Unul din cele mai grele lucruri este sa renunti la un obicei prost. Iar apoi, desigur, un alt lucru extrem de dificil de facut este sa iti formezi un obicei bun. Acum combina aceste lucruri si incearca sa renunti la un obicei prost si sa iti formezi unul nou in acelasi timp. Va fi nevoie de doua decizii si de mult efort.
Iata un mod bun de a incepe sa inlocuiesti obiceiurile proaste cu cele bune: supara-te destul de tare pe situatia ta actuala pentru a te D-E-C-I-D-E sa faci o schimbare. Cel mai eficient instrument pentru schimbare este o decizie concreta, solida, de tipul viata sau moartea.
Da, este mult mai simplu sa te gandesti: „Merit ceva bun. Ceva distractiv.” Si este adevarat. Nu iti spunem sa renunti la activitatile care iti fac placere. Trebuie sa ai o viata sociala distractiva si mult timp pentru a te relaxa si a-ti reincarca bateriile. Trebuie sa faci pauze pe parcursul fiecarei zile.
Dar ai nevoie si de altceva decat distractia si relaxarea. Ai nevoie de un sentiment de mandrie si de reusita cu privire ceea ce faci. Daca nu ai o munca importanta si nu te bucuri de nivelul de succes pe care il vrei si pe care stii ca il poti atinge, este timpul sa te uiti mai atent la obiceiurile proaste care te tin pe loc.
Performerii de varf au multe trasaturi comune. Si una dintre acestea este obiceiul de a lua decizii bune si de a le respecta. Adopta acest obicei si iti va aduce mai mult succes in viata.