Taxa pe valoare adaugata (TVA) este un impozit indirect pe consum, fiind perceputa in contul Ministerului Finantelor Publice la fiecare etapa a productiei si suportata intotdeauna de catre consumatorul final.
In Romania, TVA a intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 1993, fiind aprobata anterior, in 1992, prin OG 3 / 1992 si Legea 130 din 19 decembrie 1992. In romana, TVA este impropriu numita „taxa”, deoarece nu se asigura o contraprestatie directa in schimbul sumei de bani primite.
TVA este:
- un impozit universal, care se va aplica tuturor bunurilor si serviciilor care sunt obtinute in activitatile de exploatare si financiare ale unei entitati;
- un impozit neutru, deoarece in economia locala, bunurile si serviciile similare suporta aceeasi cotă de impozitare, indiferent de lungimea lantului de productie si de distributie;
- un impozit transparent pentru ca entitatile care sunt implicate intr-o tranzactie vor sti intotdeauna valoarea TVA ce trebuie platita catre stat sau in cazul unei achizitii, suma totala pe care o firma o va recupera ca si TVA deductibila.
- un impozit aplicat la destinatie, si nu la origine, deci importul este impozabil, in timp ce exportul este exonerat de la plata TVA;
- un impozit eficace si eficient, deoarece se aplica tuturor platitorilor de TVA si la oricare tranzactie ce implica o plata, cu exceptia cazurilor specificate de lege. Mai mult, TVA prezinta un risc minim de evaziune fiscala, deoarece ofera profesionistilor contabili posibilitatea de a confrunta declaratiile vanzatorilor cu cele ale cumparatorilor.
In materie de TVA, exista anumiti termeni cu aplicabilitate directa:
- TVA deductibila (cont 4426) este aplicata la toate achizitiile si este considerat un activ pentru companie, soldul debitor reprezentand TVA de recuperat;
- TVA colectata (cont 4427) se va aplica in momentul in care o vanzare de bunuri sau de servicii va avea loc si este perceputa ca o datorie pentru societate catre bugetul de stat.
- TVA de recuperat (cont 4424) este diferenta pozitiva dintre TVA deductibila si TVA de colectat. Este o creanta fiscala fata de bugetul de stat.
- TVA de plata (cont 4423) este considerata a fi diferenta pozitiva dintre TVA colectata si TVA deductibila. Este o datorie fiscala catre bugetul de stat.
- TVA neexigibila (cont 4428) este aplicata stocurilor, in momentul in care vanzarea sau achizitia are loc. Regularizarea TVA are loc la sfarsitul fiecarei luni si se refera la inchiderea conturilor de TVA 4426 și 4427, avand ca scop determinarea sumei ce urmeaza sa fie platita sau recuperata la si de la stat.