Aproape 21 de milioane de IMM-uri creeaza circa 85% din toate joburile de pe continentul european si angajeaza doua treimi din forta de munca a UE. In acest fel, intreprinderile mici si mijlocii contribuie in mod decisiv la realizarea cresterii economice in Europa.
Intr-o cercetare realizata anul trecut, Comisia Europeana a situat afacerile mici in centrul agendei sale de reglementare inteligenta pentru sprijinirea cresterii economice si a infiintarii de noi joburi pe continentul european, conform datelor publicate de BBC. In cadrul cercetarii mentionate, peste 1.000 de IMM-uri si organizatii cu scop lucrativ au reclamat existenta a unor probleme si deficiente in actele legislative ale UE, care le dau mari batai de cap.
Specialistii Comisiei au dorit sa afle in ce mod legea europeana ar putea compromite infiintarea de joburi si chiar cresterea economica. Comisia isi propune sa descopere domeniile care ar putea necesita o examinare mai atenta si diferite actiuni care sa fie realizate in prealabil pentru a se remedia problemele.
Potrivit BBC, expertii Comisiei incearca sa se asigure ca legislatia UE ajuta intreprinderile europene in eforturile lor de crestere economica si de creare a noi joburi.
Pentru a veni in sprijinul afacerilor mici, legislatia europeana trebuie sa fie inteligenta, sa fie simpla si sa fie stabila!
Studiul si-a propus sa gaseasca noi metode pentru o reglementare inteligenta a legilor UE si pentru a usura activitatea intreprinderilor mici si mijlocii, care sunt apreciate drept „cele mai importante motoare pentru economia europeana”.
Oficialii europeni considera ca IMM-urile creeaza cea mai mare parte din toate locurile de munca noi din Europa, reprezentand astfel solutia de a iesi din recesiunea economica pentru multe afaceri. Studiul arata faptul ca pentru a veni in sprijinul afacerilor mici, legislatia europeana trebuie sa fie inteligenta, sa fie simpla si sa fie stabila, iar micii antreprenori ar trebui sa fie ascultati in ceea ce priveste preocuparile lor, pentru a putea fi ajutati mai mult.
Printre deficientele reclamate de IMM-urile care au luat parte la cercetare se afla cateva legi ale UE care creeaza numai probleme.
Conform BBC, legea privind inregistrarea, evaluarea, autorizarea si restrictionarea substantelor chimice, legislatia privind taxa pe valoarea adaugata, legile privind siguranta generala a produselor si supravegherea pietei, precum si cele care se refera la recunoasterea calificarilor profesionale. In plus, micii antreprenori au reclamat aparitia unor probleme in ceea ce priveste legislatia referitoare la deseuri – lista deseurilor si a deseurilor periculoase, legile privind piata fortei de munca, protectia datelor, timpul de lucru, precum si procedurile de atribuire a contractelor de achizitii publice.
Pe de alta parte, reprezentantii IMM-urilor apreciaza ca reducerea termenelor de plata, realizata in baza unei Directive privind platile intarziate, reprezinta una din cele mai reusite imbunatatiri juridice, alaturi de initiativa de a permite IMM-urilor sa beneficieze de regimuri contabile simplificate, mai arata BBC.