Cetatenii romani care au calitatea de arendas trebuie sa stie ca incepand de la data de 1 ianuarie, impozitul pentru veniturile din arenda realizate de catre persoanele fizice se va retine la sursa de catre platitorii de venit.
Potrivit noilor modificari care au fost aduse Legii cu numarul 571 din anul 2003 referitoare la Codul fiscal, prin Ordonanta Guvernului nr.102/2013, impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Articolul 72 alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului cu nr. 92/2003, republicata, privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, orice persoana sau entitate din tara noastra care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de inregistrare fiscala.
Conform Agentiei Nationale de Administrare Fiscala – ANAF, pentru persoanele fizice, altele decat cele care deruleaza activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, codul de identificare fiscala este de fapt codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale.
Trebuie spus ca pentru administrarea impozitului pe venit in situatia persoanelor fizice care sunt contribuabili conform titlului III din Codul Fiscal, codul de identificare fiscala este cel numeric personal.
Legea spune ca cel care detine calitatea de arendas si este platitor de venit, in scopul calcularii si retinerii impozitului pe veniturile din arenda, este obligat sa se inregistreze la Fisc.
Potrivit ANAF, in acest sens, trebuie sa fie depusa la Fisc o Declaratie de inregistrare fiscala pentru persoane fizice romane – Formularul 020, care va fi insotita de acte care sa dovedeasca datele prezentate in cadrul acesteia.