Evaziunea fiscala este o practica des intalnita in lumea celor bogati. Multi afaceristi poseda averi impresionante, chiar mai mari decat se stie in clipa de fata, asa ca multe state ale lumii nu primesc taxe si impozite pe miliardele ascunse de acestia. Potrivit unor studii efectuate de Philip Vermeulen, economist al Bancii Centrale Europeane, in intreaga lume se afla foarte multi bani care apartin unor miliardari celebri si care sunt pur si simplu ascunsi de Fisc.
Conform Bloomberg, Joseph Stiglitz, castigatorul unui Premiu Nobel in economie, a afirmat ca exista banuieli despre raportarea gresita a averilor, iar sentimentul ca sistemul fiscului este „rigid si nedrept” este tot mai prezent.
Joseph Stiglitz spune ca in cazul in care veniturile si activele ar fi mai concentrate si datele prezentate ar fi mai corecte, s-ar putea stimula schimbarea structurii fiscale. De pilda, cel mai bogat miliardar american detinea 23,5% din toata averea Statelor Unite in anul 2012, dupa ce s-au adaugat in averea acestuia si estimarile privind banii ascunsi in paradisurile fiscale, a adaugat Stiglitz, fata de 21,5%, estimarea anterioara.
Pe de alta parte, economistul Philip Vermeulen este de parere ca o concentrare a averii in partea superioara a clasamentului bogatilor ar putea sa explice motivele pentru care cheltuielile de consum si-au revenit foarte lent dupa criza incheiata in 2009. Jeffrey Hollender, unul dintre miliardarii americani, nu s-a aratat uimit de faptul ca cei mai bogati oameni din lume poseda o avere mai mare decat se estimeaza in prezent. „In momentul in care posezi tot mai multi bani, iti vine tot mai lejer sa ii ascunzi ca sa eviti taxele”, a declarat pentru Bloomberg, Hollender, fondatorul unei companii de servicii, Seventh Generation.
Totusi, specialistii apreciaza ca evaluarea activelor miliardarilor de pe continentul european ar putea fi eronata. De pilda, circa 10% din averea miliardarilor europeni este prezenta in conturi offshore, fata de doar 4% in SUA, estimeaza un studiu al Bancii Mondiale. Expertii Bancii sustin ca persoanele bogate au averea detinuta in fundatii si holding-uri, ceea ce face destul de dificile calculele.
Studiile europene dezvaluie mai putine date noi decat sondajele efectuate in SUA, a mai aratat Vermeulen. De pilda, in Austria, cei mai bogati cetateni detineau 36% din averea tarii in anul 2013. Aceasta cifra este insa, cu 13% mai mare fata de estimarea ce reiese dintr-un studiu al Bancii Mondiale, iar asta face ca Austria sa fie la fel de inegala social ca si SUA, sustin specialistii.
Numarul celor care traiesc cu sub 1,25 dolari pe zi s-a diminuat in ultimele decenii
Conform economistului Joseph Stiglitz, averile offshore costa guvernul american 36 miliarde dolari din neplata taxelor, iar acesti bani sunt suficienti pentru a achizitiona alimente pentru fiecare scolar din New York timp de 100 de ani. Jurnalistii de la Bloomberg scriu ca totusi, economia mondiala a evoluat foarte mult in intervalul de la prabusirea Zidului Berlinului si pana la ultima criza economica, iar standardele de viata a milioane de oameni saraci au fost tot mai bune.
Expertii de la Banca Mondiala au tras concluzia ca a fost inregistrat destul de putin progres in reducerea inegalitatilor sociale la nivel mondial odata ce au luat in calcul si averile ascunse de miliardarii planetei. Iata insa ca acel coeficient Gini al Bancii Mondiale, care indica gradul de inegalitate a veniturilor, isi revine treptat in ultimii 10 ani, potrivit economistilor Christoph Lakner si Branko Milanovic, experti ai institutiei mentionate.
„Cu aceasta ajustare, scaderea inegalitatii se va disipa treptat, aproape in intregime”, au scris acestia intr-o lucrare din decembrie 2011. Specialistii sunt de parere ca in ultimii ani, saracia pe Glob a avut parte de o scadere brusca. De pilda, numarul celor care traiesc cu sub 1,25 dolari pe zi s-a diminuat la 1,22 miliarde in 2010, de la 1,91 miliarde in 1990, conform datelor Bancii Mondiale. Economistii apreciaza ca este mare nevoie sa se cunoasca caror persoane apartin averile si cum s-a schimbat in timp situatia, pentru a intelege mai bine modul in care sunt interpretate politicile economice.
Pe de alta parte, Tyler Cowen, profesor de economie la Universitatea George Mason din Virginia considera ca nu este corecta concentrarea economistilor asupra persoanelor aflate in partea superioara a clasamentului bogatilor, cand se ia in calcul distributia veniturilor.
Expertul spune ca, conteaza mai putin daca unii oameni foarte bogati au acasa o mare parte din venituri sau acestea sunt ascunse de Fisc, atata timp cat situatia celor saraci este mai buna. „Sunt prea multe griji fata de cei bogati, mai ales ca adevarata intrebare este daca exista oportunitati pentru ceilalti, adica pentru cei saraci”, a declarat Tyler Cowen.