In Europa, piata online de finantari alternative s-a majorat cu circa 144% fata de anul trecut. Aceasta este concluzia unei cercetari referitoare la finantarile alternative realizate de noul Centru pentru Finantari Alternative din cadrul Universitatii Cambridge, in colaborare cu EY.
BBC arata ca raportul are la baza raspunsurile a 14 asociatii nationale din industrie, precum si ale reprezentantilor a circa 255 de platforme financiare online de top de pe continent.
Desi mai multe cercetari efectuate anterior se axau in mare parte pe situatia finantarilor alternative din Marea Britanie, noul raport se refera si la alte state din Europa. Finantarea alternativa online include equity crowdfunding, care se bazeaza pe emiterea de actiuni sau obligatiuni si creditarea peer-to-peer (de la persoana la persoana), a devenit o sursa foarte importanta.
BBC transmite ca finantarile alternative online derulate pe platforme financiare de tranzactionare din afara sistemului bancar s-au majorat pe continent de la 1,21 miliarde de Euro in 2013 la 2,9 miliarde de Euronal la final de 2014.
Anul trecut, circa 200 milioane de Euro au fost furnizate IMM-urilor si start-up-urilor europene prin platformele de finantare alternativa, care sunt dedicate finantarii afacerilor aflate in stadiu de inceput. Cercetarea arata ca numarul estimat de start-up-uri si IMM-uri finantate a crescut intr-un ritm de 133% in ultimii trei ani, cumuland aproximativ 5,801 de IMM-uri sau start-up-uri.
Expertii britanici sunt de parere ca aceasta finantare alternativa are sanse mari sa devina o modalitate principala de finantare.
In topul finantarilor alternative se afla state precum Franta, Germania, Suedia, Olanda si Spania
Raportul mentionat mai arata ca, cu toate ca este inca mai mica decat industria similara din Marea Britanie, finantarea alternativa de pe continent a ajuns la un prag important. De pilda, imprumuturile de afaceri peer-to-peer au crescut cu mai mult de 270% in Europa continentala in acest an, iar Estonia si Suedia inregistreaza unele dintre cele mai ridicate volume pe cap de locuitor.
In topul finantarilor alternative se afla state precum Franta, Germania, Suedia, Olanda si Spania. Pe de alta parte, Marea Britanie este cea mai mare tara europeana pentru finantarile alternative, volumul acestor finantari atingand 2,34 miliarde de Euro anul trecut. In clasament urmeaza Franta, cu finantari de 154 milioane de euro, Germania, cu 140 milioane de euro, Suedia, 107 milioane de euro, Olanda, 78 milioane de Euro.
Pe de alta parte, studiul mai indica faptul ca finantarile alternative in Europa, fara cele din Marea Britanie, s-au majorat de la 338 milioane de Euro in 2013 la 620 milioane de Euro in 2014. In plus, imprumuturile pentru afaceri peer-to-peer reprezinta cel mai mare segment al pietei, cu un volum de 275 milioane de Euro in 2014, urmate de finantarile de tip crowdfunding bazat pe recompense, estimate la 120 milioane de Euro, dar si imprumuturi pentru consumatori peer-to-peer.
BBC scrie ca pe continentul european, imprumuturile de afaceri peer-to-peer s-au majorat cu 272% intre 2012 si 2014, acestea fiind urmate de equity crowdfunding, cu o crestere de 116% si de imprumuturile pentru consumatori peer-to-peer, care au avut parte de o majorare de circa 113%, in acelasi interval.