Potrivit datelor unui studiu realizat de compania de consultanta financiara Accace, Codul Fiscal din Romania este considerat instabil de catre multe firme din aceasta regiune, iar in tara vecina, Bulgaria, legislatia in acest domeniu este cea mai stabila. Datele din cadrul acestui studiu arata faptul ca in tara noastra Codul Fiscal este considerat instabil de catre reprezentantii a peste 8 din 10 companii din regiune, fata de sistemul fiscal din Cehia, caracterizat ca fiind instabil de catre 60% dintre companii.
Totusi, in partea de sus a clasamentului se afla sistemele fiscale din Bulgaria, considerat cel mai stabil din regiune de 100% din respondenti, dar si din Slovacia (60%). Studiul Accace arata si care este perceptia companiilor referitoare la posibilitatea de a-si planifica strategii de business pe termen lung din punctul de vedere al sistemelor fiscale locale.
In acest sens, antreprenorii romani si bulgari sunt cei mai fermi, dar din pozitii opuse si anume: peste 90% dintre companiile care au activitati si in tara noastra considera ca sistemul fiscal actual nu le da voie sa isi puna la punct anumite strategii de business coerente pe termen lung.
Cu toate acestea, in cazul Bulgariei, managerii firmelor apreciaza ca au toate conditiile pentru a realiza acest lucru.
Potrivit studiului mentionat, in Bulgaria autoritatile adopta o „politica a pasilor marunti” in privinta modificarii legilor, fata de Romania, tara in care totul se intampla foarte repede. Totusi, peste 8 din 10 companii aleg sa investeasca in tara noastra, chiar daca Bulgaria este mai atractiva, pentru ca aici sunt oameni mai bine pregatiti profesional, dar exista si o piata mai mare de desfacere decat la sud de Dunare, concluzioneaza cercetarea.
In Romania, circa 75% dintre reprezentantii companiilor nu cunosc prevederile sau modificarile aduse Codului Fiscal
Companiile care activeaza pe piata afacerilor din Slovacia dau un raspuns pozitiv, 67% dintre acestea avand incredere ca sistemul fiscal local le da sanse sa isi planifice un business pe termen lung. De asemenea, la fel gandesc si antreprenorii din randul companiilor din Cehia, in proportie de 63%.
Referitor la perceptia sefilor de firme asupra nivelului taxelor pe care trebuie sa le achite autoritatilor, acesta este considerat acceptabil in Bulgaria de catre toti participantii la studiu.
In schimb, in Cehia si Slovacia, 50% dintre sefii unor companii prezente in cele doua tari afirma ca taxele au un nivel acceptabil, iar in tara noastra doar un sfert dintre manageri sunt multumiti cu acest nivel. Pentru multi antreprenori, contributiile sociale reprezinta o problema deosebit de acuta, mai ales ca toti participantii la studiu au indicat drept motiv de ingrijorare, ambiguitatile privind nivelul respectivelor contributii.
Studiul releva ca in Romania, reprezentantii companiilor sunt si cel mai putin la curent cu prevederile Codului Fiscal, adica in jur de 75% dintre ei nu cunosc prevederile sau modificarile aduse. Cu toate acestea, situatia este echilibrata in Bulgaria si Cehia, in timp ce in Slovacia 57% din companii au cunostinte superficiale referitoare la sistemul fiscal.
Printre solutiile propuse de antreprenorii romani pentru depasirea problemelor ridicate de sistemul fiscal se afla simplificarea si consolidarea contributiilor sociale, dar si plafonarea bazei impozabile, mai arata cercetarea mentionata.