Curtea de Conturi a Romaniei a anuntat ca a realizat in cursul anului trecut in Romania circa 2.700 de actiuni de verificare, iar in urma acestora, bugetele locale vor incasa aproximativ 5,1 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Agerpres.
Datele Raportului de activitate al institutiei pe anul 2014 arata faptul ca actiunile de audit financiar au insemnat cam 60% din total, cele de audit al performantei 13%, 25% – actiunile de control, in timp ce numai 2% au fost actiuni de documentare.
Raportul Curtii de Conturi mai arata faptul ca pentru a putea fi introduse in programul de activitate pe 2015 actiuni de audit public extern si de control au fost realizate circa 50 de activitati de documentare. Inspectorii Curtii de Conturi au constatat circa 25.529 de cazuri de abateri de la disciplina bugetara, economica si financiar-contabila.
Raportul Curtii concluzioneaza ca legea referitoare la modul de administrare si de intrebuintare a resurselor financiare ale statului si ale sectorului public, nu este respectata, iar persoanele care trebuie sa asigure aceasta, nu au intreprins masurile organizatorice care sa depisteze si sa elimine incalcarea legii inca din faza de angajare a veniturilor si cheltuielilor bugetare.
Din totalul entitatilor publice verificate, ordonatorii principali de credite bugetare au detinut cea mai mare pondere, 55,8%!
Potrivit sursei citate, ca urmare a actiunilor Curtii de Conturi, bugetele publice locale vor avea de incasat circa 2,7 miliarde din inlaturarea abaterilor de la reglementarile privind stabilirea, evidentierea si urmarirea incasarii veniturilor bugetare, respectiv 2,4 miliarde de lei, care au rezultat din inlaturarea abaterilor de la legalitatea angajarii, lichidarii si platii cheltuielilor din fonduri publice.
Au mai fost descoperite cateva nereguli financiar-contabile care au influentat exactitatea informatiilor prezentate in situatiile financiare aferente anului bugetar 2013 de catre unele entitati verificate.
Cu toate acestea, Raportul precizeaza ca abaterile financiar-contabile nu constau in producerea de prejudicii statului si unitatilor administrativ-teritoriale. Aceste abateri sunt cauzate mai ales de anumite erori de inregistrare in evidentele contabile, cele de patrimoniu sau cele fiscale, a caror corectie are ca efect reflectarea reala a unor operatiuni in situatiile financiare.
Au fost realizate peste 2400 de activitati de monitorizare a ducerii la indeplinire a masurilor dispuse prin decizii, verificandu-se astfel actiunile dispuse in trecut. Agerpres mai arata ca anul trecut, din totalul entitatilor publice verificate, ordonatorii principali de credite bugetare au detinut cea mai mare pondere, 55,8%, iar cei tertiari au avut o pondere de 23% din total.