Mai multe banci de investitii europene au de gand sa diminueze bonusurile bancherilor cu 20%, in urmatoarele saptamani.
Decizia va majora si mai mult diferenta intre salariile angajatilor bancari europeni si cele inregistrate in SUA, scriu cei de la Business Insider. Bancherii estimeaza ca bancile, printre care Barclays, Credit Suisse si UBS vor diminua nivelul bonusurilor de grup oferite pentru activitate cu 15%.
Sursa citata scrie ca aceasta masura este dictata de reducerile de personal, in conditiile in care bancile isi limiteaza activitatile bancare investitionale. Potrivit afirmatiilor lui Tom Gosling, seful diviziei de reward practice a PWC, institutiile bancare incearca sa le ofere profituri mai mari actionarilor si sa diminueze bonusurile bancherilor, ca un fel de feedback la criza de imagine cu care unele se confrunta.
Multe dintre bancile din Europa au parte de o serie de cereri inadmisibile din partea investitorilor, legiuitorilor si angajatilor. De pilda, Mark Cameron, CEO al firmei de recrutare Astbury Marsden, spune ca unii manageri se asteapta la bonusuri mai mari, tinand cont de performantele pe care le-au inregistrat majoritatea bancilor in ultima perioada.
„Acest aspect contravine cu deciziile consiliului administrativ”, precizeaza CEO-ul de la Astbury Marsden.
Pe de alta parte, si banca germana Deutsche Bank a facut public faptul ca va diminua bonusurile angajatilor sai cu 11 procente. Cei de la banca Goldman Sachs din SUA au anuntat insa ca au de gand sa creasca bonusurile cu 4 puncte procentuale, ajungand la 37,9%.
Unele banci europene au inceput sa analizeze salariile minime
Conform analistilor pietei de profil, UBS si Credit Suisse vor sa achite sub 50% din veniturile de grup, catre personalul lor, pe masura ce salariile acestora vor scadea.
De pilda, in primele noua luni, proportia a stagnat la 53%, respectiv 50%. Expertii mai anunta ca multe banci din Europa au parte de o presiune venita din partea legiuitorilor financiari, investitorilor si politicienilor pentru a diminua salariile angajatilor.
Totusi, in intreaga lume, se concureaza pentru a obtine aceleasi talente profesionale, astfel incat nu isi permit ca prapastia salariala sa fie foarte mare, estimeaza specialistii citati de Business Insider.
Daca industria disponibilizeaza angajati, expertii in HR precizeaza ca exista o mai mare vointa in cadrul bancilor de a mentine angajatii bine pregatiti. Unele banci au inceput sa analizeze salariile minime, care in Londra au crescut in medie cu 1,9%, potrivit Astbury Mardsen.
Totusi, expertii sustin ca veniturile bancherilor vor fi mai mici, dar nu foarte mici, iar in zona mid-management, vom observa cum salariile de baza vor fi supuse unor presiuni financiare semnificative.
Mihai Matei