Oamenii de afaceri din Romania sunt tot mai interesati de fondurile europene. Aceasta este concluzia unui studiu apartinand EY, care indica faptul ca numarul companiilor care au avut parte de un refuz al cererii de finantare s-a diminuat cu 6% raportat la situatia de anul trecut.
Cercetarea a tinut cont de estimarile a circa 125 antreprenori asupra mediului de finantare romanesc. Dintre acestia, mai multe jumatate au firme cu o cifra de afaceri sub un milion de euro, aproape 23% cu o cifra de afaceri intre 11si 15 milioane euro si 21% de peste 15 milioane euro.
Studiul arata ca o mare parte a antreprenorilor inclusi in cercetare au cel mult 40 de ani. Specialistii sustin ca mai mult de 50% dintre firmele din tara noastra care au primit finantare au anuntat ca au avut parte de fonduri in ultimul an.
In plus, numarul celor care au obtinut ultima finantare cu mai mult de patru ani in urma s-a diminuat cu 3%. Cele mai multe din finantarile obtinute de tinerii oameni de afaceri romani au fost destinate investitiilor, acestea depasind 60% din total.
Mai mult de jumatate din antreprenorii care au luat parte la cercetare au estimat ca evolutia economiei nu va determina efecte pozitive asupra accesului la fonduri. In acest moment, imprumutul bancar reprezinta cea mai accesata sursa de finantare pentru antreprenori, iar cea de a doua cea mai importanta sursa este reprezentata de fondurile de la Uniunea Europeana.
In cazul acestor fonduri, ponderea lor s-a majorat cu 200% fata de anul trecut, ajungand la valoarea de 26%.
70% dintre antreprenori verifica gradul de indatorare permanent
Cercetarea mai indica faptul ca multe firme romanesti nu si-au schimbat finantatorul in ultimii doi ani, informeaza EY. Un antreprenor se consulta cu finantatorul o data la 10 zile, dar sunt si manageri care vorbesc in fiecare zi cu finantatorul, fie ca este vorba despre o banca, un fond de investitii sau un alt tip de investitor.
Circa 7 din 10 dintre antreprenori verifica gradul de indatorare in mod permanent, iar 1% au afirmat ca nu stiu inca cum ar putea monitoriza acest indicator.
Cercetarea mai arata ca cel mai important factor pentru antreprenori cand vor sa aleaga o oferta de finantare il reprezinta pastrarea independentei in deciziile de afaceri, in cazul a 36% dintre respondenti, costurile cele mai mici (23%) si calitatea garantiilor, pentru 17% dintre acestia.