Asa cum exista o serie de avantaje atunci cand ne dorim infiintarea unei afaceri de familie, exista si cateva dezavantaje care trebuie luate in calcul. Asa cum v-am promis, vi le prezentam in acest articol:
Dezavantajele afacerilor de familie includ:
-
Conflictele familiale
Conflictul este sortit sa apara in cadrul oricarei firme, dar daca adaugam diversi factori care exista in cadrul unei familii (istoricul relatiilor, dispretul) ajungem la un nivel si mai ridicat. Luptele si certurile intre membrii familiei pot afecta fiecare persoana din cadrul unei afaceri de familie si poate duce la separari. Avand in vedere faptul ca sunt implicati membrii familiei, conflictul poate fi si mai dificil de rezolvat si poate duce la finaluri dificile.
-
Lipsurile administrative
Problemele de administrare, cum ar fi lipsa unei ierarhii si a unor reguli, precum si abilitatea de a urmari si de a adera la legile externe corporative, tind sa fie luate mai putin in serios in cadrul unei afaceri de familie datorita nivelului de incredere dintre membrii familiei. Din pacate, acest lucru poate dauna grav.
-
Nepotismul
Unele afaceri de familie sunt reticente in a permite celor care nu fac parte din familie sa ajunga la un anumit nivel profesional. Rezultatul obtinut: Oamenilor le sunt oferite locuri de munca pentru care le lipsesc aptitudinile, educatia sau experienta. Acest lucru afecteaza succesul afacerii.
-
Planificarea succesiunii
Multe afaceri de familie existente nu au un plan de succesiune pus la punct, fie pentru ca liderul nu are dorinta de a admite ca intr-o zi va trebui sa demisioneze sau pentru ca exista prea multa incredere in familie pentru a face acest lucru atunci cand va fi necesar. De fapt, tocmai din cauza relatiilor foarte apropiate este extrem de important ca in aceste afaceri de familie sa existe un plan de succesiune.
Lucrurile care fac afacerile de familie sa fie atat de minunate sunt implicarea familiei, relatiile personale puternice, loialitatea si angajamentul, structura flexibila, dar, din pacate, aceste lucruri aduc cu sine si o provocare de a le mentine pe termen lung. Scopul este de a recunoaste si de a intelege atat punctele forte cat si slabiciunile afacerilor de familie, pentru a putea avea succes pe o perioada indelungata.