Persoanele care vor sa-si deschida propria afacere au de ales intre doua tipuri de forme juridice de organizare: PFA si SRL
PFA (Persoana Fizica Autorizata) si SRL (Societate cu Raspundere Limitata).
Inainte de a lua decizia cu privire la forma de organizare juridica pe care o veti alege, ar fi indicat sa aveti cateva criterii de diferentiere:
PFA – ul este mai ieftin de infiintat si administrat (aproximativ 250-300 de lei, taxe percepute de Registrul Comertului) fata de un SRL – PFA are mai putine declaratii de depus la ANAF, contabilitatea poate fi tinuta de proproietar, are doar trei obligatii catre bugetul de stat: impozit 16% pe venitul net, 5,5% din venitul brut pentru sanatate si 31,3% din venitul lunar declarat de asigurat (pentru cei care doresca sa aiba o asigurare completa) sau 10.5% (minimum pentru care se poate opta). contributii la sitemul de pensii CAS. In ce priveste SRL-ul, impozitul este de 16% pe profit (sau intre 1% si 3% pe venit in cazul unei microintreprinderi) asociatii SRL-urilor vor fi obligati sa ii adauge inca 5% impozit pe dividende si incepand cu 2017 inca 5.5% contributie la CASS.
Incepand cu anul 2017, atat contributia la fondul de sanatate cat si cea la fondul de pensii au bazele de calcul plafonate la 5 salarii medii pe economie pe luna.
Pe de alta parte, pentru a infiinta un PFA este obligatoriu sa se depuna unele documente care atesta pregatirea si experienta profesionala a solicitantului in domeniul de activitate solicitat: diplome, atestate, carte de munca din care rezulta experienta profesionala. In plus, desfiintarea unui SRL presupune o procedura mai complicata, dureaza mult timp (aproximativ 2 luni) si necesita costuri mai mari (aproximativ 2.000 de lei fata de 600 de lei la PFA).
In situatia unor datorii ale PFA, raspunderea persoanei fizice este maxima, iar pentru a achita toate datoriile acestia pot ajunge chiar sa-si sacrifice si bunurile personale. In cazul unui PFA, posibilitatile de dezvoltare a afacerii in unele situatii sunt mai reduse.
SRL-ul poate avea mai multe coduri CAEN, de domenii in care sa-si desfasoare activitatea, fata de PFA – care este obligat sa aiba doar coduri CAEN din domeniul in care este atestat detinatorul. In cazul SRL-ului nu este necesar sa se depuna documente care sa ateste pregatirea si experienta profesionala a administratorului si actionarilor. In acelasi timp un SRL nu are o limitare la un anumit numar de salariati, fata de PFA unde numarul maxim de angajati este de 5.
O alta diferenta este legata de dezvoltare a afacerii – in cazul PFA, posibilitatile de dezvoltare ale afacerii sunt limitate, pe cand SRL-ul se poate dezvolta prin adaugarea ulterioara de noi coduri CAEN, un alt aspect fiind acela ca SRL-ul poate participa la licitatii private sau publice. De asemenea, răspunderea fiecărui asociat din SRL este limitatala capitalul social pe care l-a depus in momentul infiintării firmei.
UN SRL are acces si poate participa la licitatii private sau publice, iar, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, toate firmele care realizeaza venituri sub 500.000 de euro, indiferent de numarul de salariati, plateasc un impozit cuprins intre 1 si 3% pe venituri (care-l inlocuieste pe cel de 16% profit) (1% pentru companiile care au un angajat cu norma intreaga si 3% pentru companiile care nu au niciun angajat)(cu exceptia firmelor de consultanta, banci si altele). Avantajul este clar pentru firmele cu cheltuieli mai mici si, in unele cazuri acest impozit pe micro, poate face un SRL mai avantajos fiscal chiar decat un PFA.