Finantarea afacerii este unul dintre cele mai dificile obstacole pe care un antreprenor trebuie sa le depaseasca in momentul in care incepe o afacere sau atunci cand are nevoie de noi resurse pentru dezvoltarea uneia.
Ei bine, cand se lovesc de aceasta bariera, foarte multi oameni de afaceri renunta foarte usor la proiectele pentru care au nevoie de fonduri, dupa ce incearca o varianta sau doua si acestea esueaza. Ba mai mult, studiile arata ca mai mult de jumatate din romanii care isi doresc sa porneasca o afacere spun ca impedimentul lor principal este lipsa banilor.
In acelasi sens, se pare ca oamenii care detin deja o afacere considera ca nu o pot dezvolta din aceeasi cauza.
Daca si tu te-ai lovit de aceasta bariera, fie ca esti antreprenor la inceput de drum, fie ca ai ceva experienta in domeniu, iti oferim mai jos o serie de elemente care te vor ghida in atingerea obiectivelor tale. Pentru inceput, trebuie sa iei in considerare o serie de pasi preliminari procesului efectiv de atragere de fonduri:
- Calculeaza, studiaza, compara si determina suma de bani necesara proiectului tau.
- Pune-ti in ordine ideile, analizeaza de cate ori este nevoie planul de afacere si defineste sursa de finantare optima pentru tine si firma pe care vrei sa o dezvolti.
- Identifica o serie de garantii pe care le poti oferi, daca este cazul, dar care sa nu iti pericliteze succesul.
- Stabileste un nivel clar de control pe care il poti oferi finantatorilor tai.
- Intocmeste o lista cu toate sursele potentiale de finantare disponibile, potrivite tie si la care sa poti avea acces.
- Intoarce-te la lista de la punctul anterior si calculeaza fondurile disponibile pentru fiecare sursa in parte.
- Analizeaza aceste surse si determina care dintre ele sunt cele mai profitabile pentru afacerea ta, apoi realizeaza din nou lista in functie de aceasta ierarhie.
Urmatorii pasi sunt cei care te ajuta sa iti determini capitalul necesar exact, intr-o forma care va sta la baza unei prezentari a ideilor tale in fata potentialilor investitori si care te va ajuta enorm sa iti atragi fondurile mult dorite. Stabileste costurile de pornire ale afacerii in mod detaliat si ai grija sa nu omiti niciun aspect. Aici intra darile catre stat, actele necesare etc.
- Identifica suma de bani necesara primelor achizitii si plati, respectiv primele utilaje, chirii, constructii, materii prime, recrutari de personal etc.
- Estimeaza costurile lunare pentru desfasurarea activitatilor din prima perioada de la lansarea afacerii sau de la implementarea proiectului.
- Determina costurile necesare dezvoltarii afacerii sau proiectului, precum pregatirea unei capacitati de productie care sa acopere cererile venite peste o perioada lunga de timp, daca totul metge bine.
- Trage linie si calculeaza totalul necesar unei afaceri de succes.
Inainte de a te duce cu planul de finantare in fata potentialilor investitori, verifica si modifica unde este necesar ceea ce ai concluzionat in pasii preliminari prezentati mai sus, tinand cont si de suma totala necesara calculata in detaliu.