Indicatorii de lichiditate masoara capacitatea societatilor de a-si onora obligatiile pe termen scurt in baza activelor detinute pe termen scurt (stocuri, client, disponibilitati banesti).
Datele necesare pentru calculul indicatorilor se regasesc in bilantul contabil.
Cum se calculeaza si cum se interpreteaza:
Lichiditatea generala / curenta = Active circulante/Datorii curente (<1 an)
Indica masura in care datoriile pe termen scurt pot fi acoperite prin activele circulante. Un nivel considerat bun se situeaza in intervalul 1-2, in functie de specificul domeniului de activitate al companiei.
Lichiditatea imediata = (Active circulante – Stocuri)/Datorii curente (<1 an)
Se calculeaza asemantor cu lichiditatea curenta, doar ca stocurile sunt extrase din activele circulante, deci sunt considerate doar componentele capitalului de lucru cu un grad superior de lichiditate. Normele de analiza financiara recomanda ca acest indicator sa fie superior pragului de 0,8, dar in acelasi timp media sectoriala ramane un prag de referinta foarte important.
c. Rata capacitatii de plata= (Casa si conturi la banci + Investitii pe termen scurt)/Datorii curente
Din activele circulante sunt extrase stocurile si creantele, deci sunt considerate doar componentele de trezorerie ale capitalului de lucru (casa si conturile la banci, precum si investitiile pe termen scurt). Cu cat este mai mare acest indicator, cu atat compania va gestiona mai relaxat “surprizele” care apar in desfasurarea activitatii.
Acoperirea cheltuielilor zilnice= (Cash + Investitii pe termen scurt + Creante) / Cheltuieli medii zilnice
Astfel, indicatorul este exprimat in numar de zile si calculeaza perioada de timp in care compania poate acoperi cheltuielile de exploatare si financiare de ordin monetar, considerand doar trezoreria curenta si incasarea tuturor creantelor inregistrate pe sold (deci fara vanzari noi efectuate).