Nu este suficient ca o companie sa faca profit pentru ca compania sa fie eficienta. Veniturile nu sunt intotdeauna incasari, iar cheltuielile nu sunt intotdeauna plati. Profitul trebuie sa se transforme in bani.
Vanzarea catre un client cu probleme financiare, care ajunge sa nu-ti achite contravaloarea facturii, nu este o incasare, ci o plata pentru materia prima si munca ta. Daca nu iti achita factura, i-ai acordat produsele sau serviciile tale gratuit si nu ai un venit ci o cheltuiala.
Pornind de la cifra de afaceri, pentru a junge la incasari, trebuie sa ajustam cifra de afaceri cu variatia soldului clienti in acea perioada.
Exemplu: In anul 2019, o companie face vanzari de 1.000.000 lei. La 31.12.2018 soldul clientilor neincasati este 500.000 lei, iar la 31.12.2019, conform balantei de verificare, compania are de incasat de la clienti valoarea de 800.000 lei.
In exemplul nostru, chiar daca compania a avut vanzari de 1.000.000 lei, incasarile sale au fost de 1.000.000 lei-(800.000 lei-500.000 lei)=700.000 lei.
Identic, pornind de la cheltuieli pentru a ajunge la plati, vom elimina din categoria cheltuielilor pe cele nemonetare, care nu vor presupune o iesire de resurse in viitor. In aceasta categorie, cea mai cunoscuta astfel de cheltuiala neomonetara este amortizarea investitiilor. Restul cheltuielilor, mai devreme sau mai tarziu, vor fi scadente la plata.
Gradul monetar al profitului exprima masura in care media veniturilor incasate zilnic acopera media cheltuielilor platibile zilnic.
Cu cat valorile sunt mai subunitare, cu atat compania sau sectorul analizat este mai expus riscului de presiune asupra lichiditatilor, in masura in care cheltuielile se materializeaza in plati mai rapid decat veniturile se materializeaza in incasari.
Estimare medie incasari zilnice =(Cifra de afaceri-∆crt+∆v avans)/Numarul de zile in perioada
Estimare medie cheltuieli zilnice = (Cheltuieli totale-Cheltuieli nemonetare)/Numarul de zile in perioada
Gradul monetar al profitului = Estimare medie incasari / Estimare medie cheltuieli
Gradul monetar al profitului <1 => Veniturile incasate sunt mai mici comparativ cu cheltuielile monetare, care ar trebui achitate. Astfel, chiar daca compania inregistreaza profit, este posibil sa aiba probleme de lichiditate
Gradul monetar al profitului >1 => Veniturile incasate sunt mai mari comparativ cu cheltuielile monetare, care ar trebui achitate. Compania dispune de lichiditati.
Tu cum stai cu lichiditatea?