In volumul „Cei 12 factori ai succesului in afaceri”, autorii Kevin Hogan, Dave Lakhani si Mollie Marti dezvaluie inclusiv factorii care impiedica succesul in afaceri. Intr-un articol precedent am prezentat doua dintre acestea, iar in acest articol vor fi prezentate celelalte doua:
Frica
Frica poate fi cea mai inspaimantatoare, paralizanta, neinduratoare si daunatoare emotie din cate vei trai vreodata, daca o lasi sa existe. Frica joaca un rol in viata noastra de zi cu zi. Poate fi un lucru bun si te poate apara de pericole.
Dar te va impiedica sa iti asumi riscuri. Te va impinge inapoi catre ceea ce este familiar. Prin urmare, te va impiedica sa duci o viata plina de succes.
Exista intotdeauna problema foarte rationala a elementului necunoscut al succesului. Iti intra in cap ca ti se va intampla ceva rau daca incepi sa lucrezi pentru ceva ce vrei. Ai un sentiment de groaza sau de distrugere. Cum ti se va schimba viata daca vei reusi intr-adevar? Sau poate ca te concentrezi mai mult asupra fricii de esec.
Ce se intampla daca muncesti mult pentru a face sa ti se intample ceva bun in viata, dar cumva gresesti si esuezi? Pare mai simplu sa nu incerci deloc.
De ce ar trebui sa te temi mai mult: de a incerca si poate a esua sau de a nu incerca niciodata si a crea o viata in mod sigur mediocra?
Cand privesti lucrurile astfel, intelegi ca frica de esec este ridicola. Da, uneori pare coplesitoare. Dar nu inseamna nimic in cursul general al lucrurilor. Asa ca s-ar putea sa te impiedici si sa cazi de cateva ori. Nu-i nimic! Ridica-te si porneste din nou! Nu este placut sa dai gres. Pentru o vreme, va fi o frustrare pentru tine. Dar la scara vietii, ce inseamna cele mai multe dintre esecuri? Mai nimic.
Daca ideea esecului te face sa paralizezi, trebuie sa te intrebi: Cui ii pasa cu adevarat daca dai gres? Da niste nume. Persoana ta nu se pune la socoteala. S-ar putea sa para foarte simplu, dar odata ce incerci, iti dai seama cat de nefondata este teama de esec.
Frica poate fi sfarsitul sau inceputul tau. Daca hotarasti ca frica iti va domina deciziile despre cum sa reusesti sau nu, atunci nu vei reusi. Asa ca pune-te in fotoliu si uita0te la reluari. Dar daca hotarasti ca frica va fi motivatorul tau pentru a depasi tot ce te tine pe loc, atunci vei ajunge in varf in scurt timp.
Indoiala
Chiar daca nu te temi de succes sau de esec, s-ar putea sa iti lipseasca increderea in propria ta capacitate dee a depasi provocarile si de a crea viata pe care o doresti. S-ar putea chiar sa te indoiesti de capacitatea ta de a recunoaste calea potrivita pe care sa o apuci.
Singurul mod de a sti cu siguranta este sa incerci! Daca vrei sa faci schimbari pozitive in viata ta, trebuie sa fii dispus sa crezi ca esti in stare. Trebuie sa crezi ca si daca initial nu ai tot ce este necesar pentru a reusi, poti munci pentru a dezvolta aceste lucruri.
Crezi ca vreo persoana de succes s-a nascut asa? Fireste ca nu! Toti oamenii de succes trebuie sa parcurga o curba a invatarii si sa isi depaseasca fara intrerupere limitele. Au fost nevoiti sa inceapa de jos si sa faca pasii pe rand, cizelandu-si abilitatile, dezvoltand unele noi si apoi intarindu-le si pe acelea. Tu nu esti altfel.
Inlocuieste indoiala despre capacitatea ta de a atinge succesul cu o convingere ca poti crea viata si succesul pe care le doresti.