Se elimina exceptia care stabileste ca persoanele fizice care realizeaza venituri din desfasurarea activitatilor independente nu datoreaza contributii pentru aceste venituri daca mai realizeaza si venituri din salarii.
Se elimina posibilitatea de alegere a venitului asigurat la sistemul public de pensii, de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din desfasurarea unei activitati independente, care in prezent permite asigurarea in sistem la venitul minim, reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut. Pentru PFA care realizeaza venituri peste nivelul plafonului minim lunar, CAS se va calcula la nivelul venitului realizat, dar nu mai mult decat echivalentul a de 5 ori acest castig.
Daca venitul realizat, determinat in sistem real, este sub plafonul minim, platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale nu se restituie, acestea fiind luate in calcul la stabilirea stagiului de cotizare si la stabilirea punctajului pentru pensionare.
Persoanele fizice care in anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim, nu depun declaratia si nu efectueaza plati anticipate cu titlu de contributie de asigurari sociale.
Intrucat se instituie obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra tuturor veniturilor realizate de persoanele fizice, se propune introducerea plafonului maxim al bazei lunare de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, respectiv, baza lunara de calcul asupra careia se aplica cota individuala de contributie nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale de stat.
Se elimina conditia privind plafonul minim reprezentand valoarea unui salariu minim brut pe tara pentru stabilirea bazei lunare de calcul a contributiei. In aceste conditii, persoanele care nu realizeaza venituri nu vor mai avea obligatia platii contributiei, iar cei care realizeaza venituri sub plafon, vor plati contributia asupra venitului efectiv realizat.
Se propune efectuarea regularizarii anuale a CASS pentru toate veniturile obtinute de persoana fizica, titlular al PFA. Astfel, in anul urmator, organul fiscal va calcula baza anuala de calcul, ca suma de baze anuale de calcul asupra carora se datoreaza CASS. Aceasta baza anuala nu va putea depasi plafonul anual maxim reprezentand valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut inmultit cu 12 luni (plafon anual pentru anul 2015: 144.900 lei).