Multi dintre antreprenori contacteaza un contabil pentru ca sunt foarte pasionati de ceea ce fac si nu isi doresc sa stea sa interpreteze lunar raportul financiar pe care il primesc. Totodata, multi dintre ei nu s-au uitat niciodata peste raportul financiar, din cauza faptului ca nu au inteles, iar cand le-a fost explicat li s-a parut mult prea complicat. Nu te gandi ca iti vom tine un curs un universitar despre contabilitate, ci iti oferim niste cunostinte generale pe care este bine sa le ai.
Profitul si pierderea au o formula foarte simpla: scazi din vanzari costurile si rezultatul inseamna profit. Asta este cam tot ce trebuie sa intelegi. Orice altceva se refera la spargerea acestor variabile in subcategorii. Vanzarile sunt de obicei afisate in partea de sus a raportului, costurile sunt in partea de jos, dupa care urmeaza o linie sub care se face totalul. Este posibil sa vezi cateva subtotaluri pe parcurs, dar formula este aceeasi.
Uneori se folosesc alti termeni pentru vanzari, costuri sau profit, iar acest lucru poate face contabilitatea un pic mai dificila decat este in realitate. De exemplu, pentru cost se poate folosi termenul de cheltuieli. Toti termenii folositi in raport pot cauza confuzie, dar este aceeasi Marie cu alta palarie.
Un alt aspect care te poate baga in ceata este faptul ca vanzarile pot fi impartite pe diferite categorii, in functie de sursa. De exemplu, la un restaurant poti sa ai clienti care mananca in incinta si altii care comanda online in categorii diferite. De obicei, se aduna vanzarile din toate categoriile in coloana: „vanzari totale”. Tot la fel, si costurile poti fi impartie in diverse categorii in functie de anumite variabile. Exista o multime de subcategorii in care poti imparti aceste entitati, dar la final inseamna tot acelasi lucru.
O subcategorie a costurilor poate fi costul pe serviciu. De exemplu, o firma care intretine gazonul poate include in pret: salariul angajatului, consumul de combustibil si costurile pentru alte materiale, cum ar fi ingrasamantul pentru iarba.
Daca deja ai dat deoparte raportul financiar fara sa il citesti, suntem siguri ca nu esti singurul. Totusi, este bine sa intelegi cateva chestiuni de baza pentru a putea sa iti administrezi afacerea cu succes.