Ziua internationala a contabilitatii este serbata pe 10 Noiembrie si reprezinta o sarbatoare profesionala pentru toti contabilii din S.U.A., Canada si alte 15 tari, printre care si Romania.
Istoricul zilei contabilitatii
In data de 10 Noiembrie 1494, o carte numita „Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita” (Totul despre aritmetica, geometrie si proportii) a fost publicata in Venetia. Aceasta a fost prima scriere care a prezent detaliat principiile matematicii. In capitolul intitulat „Particularis de computis et scripturis” (Despre contabilitate si alte scrieri) prezinta o descriere detaliata a metodelor contabile folosite in piata locala. Autorul cartii este matematicianul italian Luca Bartolomeo de Pacioli. Chiar daca metodele contabile erau folosite cu mult timp inainte de acel an, publicatia lui i-a conferit atributul de parintele contabilitatii.
De ce Luca Pacioli este supranumit „Parintele contabilitatii”
Desi Luca Pacioli este foarte des numit Parintele contabilitatii, nu el a fost cel care a inventat sistemul. Tot ce a facut el este ca a descris metodele folosite de comerciantii din Venetia in perioada Renasterii. Scrierile lui includ majoritatea ciclurilor contabile pe care le folosim si in prezent. De exemplu a descris importanta folosirii registrelor si a atras atentia asupra faptului ca o persoana nu trebuie sa puna capul pe perna pana cand debitul sau nu este egal cu creditul. Luca a prezentat importanta bilantului de sfarsit de an si a propus implementarea lui in sistemele contabile locale. Probabil cea mai buna dovada care atesta faptul ca munca lui Pacioli a fost luata in considerare in perioada contemporana este simplul fapt ca a fost printata pe data de 10 noiembrie 1494. Daca este sa luam in calcul perioada respectiva, printarea unui eseu era extrem de scumpa si primeau aprobare numai lucrarile care erau considerate demne de luat in seama.
In final, din partea echipei FirmaDeConta, dorim sa uram tuturor contabililor din Romania toate cele bune!