De-a lungul vremii, in diferite epoci, oamenii au inventat fel si fel de reguli absurde si de taxe care mai de care mai exagerate. Asupra catorva dintre acestea ne vom apleca astazi. Daca ne plangem de taxele noastre si credem ca mai rau nu se putea, iata in acest articol ca niciodata nu trebuie sa spunem niciodata:
Taxa pe barba
Unele zvonuri amintesc de existenta unei asemenea taxe in statul american Massachusetts, in care purtatorii de barba erau obligati la plata. Nu exista insa o atestare ce priveste acest lucru.
In Rusia pe de alta parte, este sigur si verificabil faptul ca a existat aceasta taxa impusa de tarul Petru cel Mare al Rusiei (1672-1725). Dintr-o dorinta exagerata de modernizare a Rusiei, tarul ura efectiv barbile si cei care nu renuntau la aceasta podoaba faciala erau constransi (pe langa plata taxei) sa poarte medalii care atestau public cum ca barbile lor ar fi absolut ridicole.
O revenire a urii fata de barba a avut loc in Romania, in perioada comunista, cand barbosii nu erau priviti cu ochi buni de militie, fiind considerati intelectuali, deci periculosi pentru regim.
Taxa pe emancipare
In Roma Antica s-a practicat o taxa care consta intr-o suma de bani pe care sclavul trebuia sa o achite pentru a deveni om liber. Pentru sclavi, a caror plata pentru munca depusa era infima sau lipsea cu desavarsire, achitarea acestei taxe era absolut imposibila. Au existat totusi unele cazuri in care taxa a fost platita de catre nobili generosi care au decis sa isi elibereze din proprie initiativa sclavii; situatie in care taxa nu mai reprezenta o povara de netrecut, oamenii bogati putand si-o permita fara prea mare efort.
Taxa pentru existenta
Taxa pe cap de locuitor reprezinta ducerea la paroxism a ideii de taxa: in loc sa taxeze cetateanul in functie de castigurile lui, capitatia este suma de bani pe care acesta din urma i-o datoreza guvernului pentru simplul fapt ca are indrazneala de a fi in viata. Anglia secolului XIV a dus ideea aceasta mult prea departe, prin marirea acestei taxe de trei ori fata de cea initiala, lucru care a dus la o revolta.
Taxa pe horn
Aceasta taxa a fost prezenta in Anglia anului 1660, iar ca in majoritatea cazurilor, populatia clasei de jos a fost cea suprataxata. In concluzie, oamenii au inceput sa isi mascheze cosurile de pe case. Inspectorii erau astfel nevoiti sa rascoleasca fiecare camin in cautarea hornurilor ascunse. Practicarea acestei taxe a continuat pana in momentul izbucnirii unui incendiu care a ars 20 de locuinte si a ucis 4 oameni. Motivul incendiului a fost incercarea unui brutar de a face uz de semineul unei case in mod discret.
Taxa pe sare
Una din cele mai imprevizibile idei din istorie a fost taxarea sarii. Taxele pe sare au fost responsabile de caderea Imperiului Chinez si au ajutat la precipitarea Revolutiei Franceze. In India anilor 1930, Ghandi insusi a devenit cunoscut si si-a initiat faimoasa miscare de independenta in vremea unui protest impotriva acestei taxe.