In tara noastra, tinerii care vor sa isi dezvolte calitatile antreprenoriale si au varsta cuprinsa intre 18 – 25 de ani pot sa primeasca de la autoritati pana la 25.000 euro pentru o firma nou-creata. Potrivit datelor publicate de Agerpres, tinerii elevi vor putea sa se inscrie in cadrul Initiativei „Romania Start-up”, care primeste fonduri din partea Uniunii Europene in valoare totala de aproape 152 milioane euro.
Din aceasta suma, circa 100 de milioane de euro vor avea ca destinatie o schema de minimis care va veni in sprijinul tinerilor care doresc sa puna bazele unui plan de afaceri intr-un domeniu important de dezvoltare.
Vor fi promovate ideile care se pot implementa la nivel inter-regional, acestea beneficiind de o alocare financiara de aproximativ 25 milioane de euro in cazul unui parteneriat regional.
Pentru fiecare proiect care va fi realizat de un tanar antreprenor, statul va putea aloca pana la maxim 2 milioane de euro in functie de complexitatea acestora. In plus, autoritatile au anuntat ca subventia va avea valoarea de circa 25.000 euro pentru o firma nou-creata, pentru un grup tinta de minimum 400 persoane formate intr-un proiect sau aproximativ 20.000 persoane instruite la nivel national in domeniul antreprenoriatului.
Ce stipuleaza noul proiect „Firme de exercitiu pentru elevi”?
Daca esti elev de liceu si vrei sa te instruiesti ca si antreprenor pentru mai tarziu, trebuie sa stii ca statul a infiintat programul „Firme de exercitiu pentru elevi”. Acest program beneficiaza de circa 50 milioane euro subventii si isi propune atragerea in munca a unui numar mai mare de absolventi de liceu, dar si cresterea gradului de adaptare a acestora la primul lor job.
Trebuie spus ca asa-numita „Firma de exercitiu” va fi de fapt o metoda revolutionara de invatare pentru dezvoltarea spiritului de business la tineri. Vor fi asigurate workshop-uri si training-uri pentru a ajuta tinerii sa implementeze proiecte de afaceri si noi modele de business. Acest program va fi derulat in intreaga tara si va primi in jur de 12 milioane euro pentru fiecare parteneriat regional si circa 2 milioane euro pentru fiecare proiect in parte.
In cazul proiectului „Firmei de exercitiu”, este necesar ca acesta sa includa cel putin 500 astfel de firme de exercitiu. Potrivit unor estimari, circa 12.000 de elevi romani ar putea beneficia la nivel national de acest program, mai anunta sursa citata.