Chiar daca in ultimii ani, afacerile mici si mijlocii din Romania au mai castigat ceva teren, problemele nu au disparut nici pe departe. Una dintre acestea este reprezentata de instabilitatea regimului fiscal care, practic, impiedica IMM-urile sa se dezvolte sau pur si simplu sa isi elaboreze planuri de afaceri realiste pe termen lung.
Guvernul Romaniei a comunicat prin Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism faptul ca cele aproape 475.000 de IMM-uri existente in Romania la sfarsitul anului trecut se confrunta cu un sistem legislative incalcit si cu un nivel radical al fiscalitatii, lucru care face ca mai bine de 57% dintre microintreprinderile actuale sa fie doar intreprinderi de subrezistenta, care permit doar asigurarea unui nivel decent de trai al antreprenorului si al familiei acestuia.
Desi promovarea si dezvoltarea acestor afaceri se arata a fi un aspect foarte important in ochii autoritatilor, masurile legislative si fiscal din ultimii ani nu au demonstrat aceasta viziune. Pe parcursul anului trecut au avut loc o sumedenie de modificari legislative ale Codului fiscal care au afectat mii de companii.
Un exemplu consta in schimbarea regimului fiscal aplicabil firmelor cu venituri de pana la 65.000 de euro. Acestea au inceput anul ca platitoare de impozit pe profit, iar mai apoi au fost nevoite ca in timp de cateva zile sa isi schimbe modalitatea de impozitare. Desi ideea de la care a pornit aceasta lege a fost una viabila, faptul ca acest lucru s-a intamplat pe parcursul anului, a determinat o problema de amploare, intrucat antreprenorii au fost nevoiti sa isi restructureze toate planurile de afaceri si toate estimarile stabilite pentru 2013.
O alta masura a Guvernului care a fost bine intentionata, dar prost implementata, consta in HG nr. 84/2013, privind taxa pe valoarea adaugata ce va putea fi dedusa pe baza bonurilor fiscale cu valoarea mai mica de 100 de euro, primite in urma achizitionarilor de bunuri sau servicii pentru societate, precum carburanti, material tipografice, materii prime, servicii de consultant etc. Problema a fost determinate de faptul ca in data de 24 aprilie, s-a anuntat faptul ca aceste bonuri fiscale nu trebuie raportate in declaratia 394, in ciuda faptului ca facturile simplificate trebuiau raportate in acest document. Antreprenorii au luat ca atare aceste lucruri si si-au structurat activitatile pe baza lor, ca mai apoi, la o luna mai tarziu, autoritatile sa anunte faptul ca respectivele bonuri trebuie raportate in formular. Bineinteles ca acest lucru a dat peste cap intreprinzatorii, cu atat mai mult cu cat data de 27 mai, in care a fost anuntata schimbarea, era ultima zi in care declaratia 394 aferent lunii aprilie putea fi transmisa.
Asadar, sistemul fiscal din Romania pune foarte multe obstacole in calea antreprenorilor si a afacerilor acestora. Cu toate acestea, daca intreprinzatorii se vor mentine in permanenta informati referitor la modificarile si oportunitatile ce apar in zona regimului fiscal, acestea nu vor constitui o reala bariera in calea lor.